Шанхай се върна към нормалния живот след два месеца горчива изолация под безмилостното блокиране на COVID-19, съобщава агенция Ройтерс. Хората отново карат коли или се тъпчат във влакове и автобуси, за да се върнат на работа, надявайки се никога повече да не преминат през подобно изпитание.

25-те милиона жители в най-големия и космополитен град в Китай издържаха два месеца на разочарование, психически стрес и икономически загуби, тъй като страната се противопостави на глобалния консенсус, че COVID не може да бъде решително победен, и наложи политика на нулева толерантност за ограничаване на огнища.

Животът не се върна напълно към нормалното отпреди COVID. Ресторантите остават забранени, магазините могат да работят само с 75% капацитет, а фитнес залите ще отворят отново по-късно.

Имаше и дълги опашки в местата за тестване, като жителите се нуждаеха от скорошни отрицателни резултати, за да се качат на обществен транспорт и да влязат в различни сгради, а много се изредиха на опашки в центровете за ваксинация.

Бизнеси в Шанхай отварят от началото на юни

Бизнеси в Шанхай отварят от началото на юни

Но в райони с по-ниска заболеваемост

Страхът, че COVID - и с него, строгите ограничения в социалния живот - могат да се върнат, беше видим. Полицията и служителите на обществените бюра бяха облечени в защитни костюми. Много пътуващи носеха ръкавици и щитове за лице. Всички носеха маски.

Бизнесът също има смесени чувства относно перспективите си след блокирането, което разби производствените и експортните сектори на Шанхай, наруши веригите за доставки в Китай, втората по големина икономика в света, и другаде и забави международната търговия.

Фабричната дейност в Китай се сви по-малко рязко през май, тъй като част от производството се възобнови, но все пак това беше вторият най-остър месечен спад от февруари 2020 г., в началните етапи на пандемията на COVID.

Обработката на блокирането от страна на града предизвика редки протести, като хората понякога блъскаха тенджери и тигани пред прозорците си, за да покажат недоволство. Това бяха неудобни сцени за управляващата комунистическа партия в една деликатна година, когато се очаква президентът Си Дзинпин да осигури прецедентен трети лидерски мандат.

Шанхай се сбогува със строгия COVID локдаун от 1 юни

Шанхай се сбогува със строгия COVID локдаун от 1 юни

Драстичните мерки забавиха рязко икономическата активност на Китай

Правителството на Шанхай публикува, както нарече, "благодарно" писмо до жителите, като медицински персонал, полиция, армия, журналисти и "низови" кадри сред много от тях получиха специално споменаване за приноса си.

Във вторник най-голямото карантинно съоръжение в Шанхай - секция с 50 000 легла в Националния изложбен и конгресен център - изхвърли последните два от 174 308 COVID-позитивни случая, които са били настанени там. То се обяви за затворено.

Но изпитанието за блокиране на Шанхай символизира това, което критиците казват, че е неустойчивостта на придържането на Китай към политиката на нулева COVID.