Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел страда от нарушения в съня поради преживяното смущение от т.нар. "Дивангейт" в Турция. Това е признал самият той пред германския в. "Ханделсблат", съобщава "Ройтерс".

Припомняме, конфузната ситуация стана на 6 април по време на срещата на турския лидер Реджеп Ердоган с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Анкара.

Ердоган и турски официални представители понесоха критики заради "гафа с дивана". Тримата лидери влязоха в стая само с два стола, разположени до знамената на ЕС и Турция. Ердоган и Мишел бързо заеха местата си, докато Фон дер Лайен, която е със същия дипломатически ранг като двамата мъже, бе оставена без стол. Видимо подразнена, тя бе принудена да седне на диван на няколко метра разстояние от Ердоган и Мишел.

Не крия факта, че оттогава не съм спал добре през нощта, защото сцената продължава да се възпроизвежда в ума ми, заяви Мишел и увери, че ако е имал възможност, би се върнал назад, за да поправи случилото се.

Турция обвинява ЕС за "ДиванГейт" скандала

Турция обвинява ЕС за "ДиванГейт" скандала

По време на срещата Фон дер Лайен бе оставена без стол