Разширяването на Европейския съюз (ЕС) ще направи богатия 27-блок по-сигурен и по-проспериращ и ще осигури стабилност и мир за страните от Западните Балкани. Това каза в четвъртък председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Ройтерс".

Запитан дали вижда заплаха Русия да насочи нов конфликт в Западните Балкани, за да отклони вниманието от войната в Украйна, както украинският президент Володимир Зеленски каза пред репортери, Мишел каза:

"Не можем да изключим изкушенията на Русия или на други да се опитат да се намесят, да се опитат да повлияят и затова сме абсолютно убедени, че постигането на напредък по пътя към ЕС е наистина важно за постигането на стабилност и за гарантирането, че този регион ще бъде мирен."

В четвъртък Мишел пристигна в столицата на Хърватия Загреб за разговори по стратегическия дневен ред, включително разширяването, с премиерите на страната домакин Малта, Полша и Италия. Той каза, че държавите-членки на ЕС трябва да постигнат единство по стратегически въпроси.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович каза, че може да има няколко горещи точки на нестабилност в Югоизточна Европа, но Хърватия силно подкрепя пътя към ЕС на своите съседи.

ЕС с нов план за интеграция на Западните Балкани

ЕС с нов план за интеграция на Западните Балкани

ЕС ще положи повече усилия за достигане до кандидатите за членство в региона

"Само твърдото закотвяне на нашите съседи в европейските процеси ще гарантира мира, сигурността, стабилността и по-добрите многостранни отношения, каза Пленкович. Последното нещо, от което ЕС се нуждае, е още една война в Югоизточна Европа.

Хърватия беше последната страна, която се присъедини към ЕС през 2013 г., но войната в Украйна постави разширяването отново на върха на дневния ред на ЕС.

Сърбия и автономната сръбска република на Босна са неутрални по отношение на нахлуването на Русия в Украйна и поддържат близки отношения с Москва.

Миналата седмица изпълнителната комисия на ЕС препоръча Украйна и Молдова да започнат преговори за членство  в очакване на изпълнението на неизпълнените условия, както и Босна и Херцеговина. Той също така препоръча Грузия да получи статут на кандидат за членство.

Националните лидери на ЕС трябва да решат в средата на декември дали да приемат препоръката на Комисията. Всяко такова решение изисква единодушие на 27-те членки на блока, като Унгария се смята за основна потенциална пречка.

ЕС отпуска пакет от 6 млрд. евро за реформи на Западните Балкани

ЕС отпуска пакет от 6 млрд. евро за реформи на Западните Балкани

Северна Македония трябва да промени конституцията, както поиска България,