Френското сатирично списание "Шарли ебдо" окарикатури германския канцлер Ангела Меркел, изобразявайки я седнала на тоалетна чиния в първия си брой на немски език, пише "Гардиън".

На корицата на изданието се изтъква, че германският автомобилен гигант "Фолксваген", който беше "хванат в крачка" да лъже за емисиите, изхвърляни от автомобилите му, "стои зад Меркел" и показва канцлерката, лежаща на върха на платформа, като механикът коментира, че "с новия аспух, тя ще бъде добре да управлява още четири години".

Карикатурата, с която се рекламира броят, представлява плакат, показващ Меркел, стояща на тоалетна чиния и четяща списанието, като отдолу е изписан лозунгът: "Шарли ебдо - това е освобождаващо".

 

Първият брой на списанието на чужд език е нововъведение, предприето близо две години след като неговата редакция беше почти избита при нападение на джихадисти в Париж.

Първият брой на немски, който е от 16 страници и с тираж от 200 хил. броя, съдържа сериозен графичен пътепис на 4 страници от карикатуриста, издателя и шефа на изданието Лоран Сурисо, който е по-известен с артистичното си име Рис, който описва хора, с които той се е срещнал и техните размисли за националната им идентичност, наплива от бежанци в Германия и други социални проблеми.

Повечето германски медии посрещнаха топло старта на "Шарли ебдо" на немски език.

Припомняме, Рис беше тежко ранен при атаката срещу редакцията на списанието на 7 януари 2015 г., при която бяха убити 12 души, включително някои от най-известните френски карикатуристи. Списанието се създава на тайно място в момента.

Германската версия на изданието ще бъде ръководена от Франция от 33-годишен мъж от Берлин, който по съвет на своите колеги, използва псевдонима Минка Шнайдер.

Въпреки множеството си верни фенове и поддръжници във Франция, "Шарли ебдо" не е страдал от липсата на врагове. Изданието стана мишена на ислямски екстремисти, след като публикува карикатури на пророка Мохамед, но също така е възбуждал гнева на Ватикана и френския политически елит.