Турция разкритикува карикатура на корицата на френското списание "Шарли Ебдо", която осмива президента Реджеп Тайип Ердоган след президентските и парламентарните избори в страната на 14 май, съобщава Анадолската агенция.

Наричайки списанието "парцал", говорителят на президента Ибрахим Калин заяви, че след като то "се е побъркало", това означава, че Турция е "на прав път".

В Туитър той написа: "Не се тревожи, "Шарли Ебдо". Нашата страна ще ти даде най-добрия отговор, с по-силен глас, на 28 май", имайки предвид предстоящия балотаж на президентските избори. Въпреки че Ердоган не получи мнозинството, необходимо за спечелване на първия тур на президентската надпревара, той спечели ясна преднина.

Коментарът на Калин идва, след като "Шарли Ебдо" публикува карикатура на Ердоган на корицата си, на която турският лидер е във вана в алюзия със смъртта на известния френски певец Клод Франсоа (Кокло), починал от токов удар през 1978 г., докато се къпе във ваната си. В коментар към Ердоган "Шарли Ебдо" пише: "Подобно на Кокло, само съдбата може да ни спаси от него".

Директорът по комуникациите Фахретин Алтун също разкритикува списанието.

"Едно от най-важните средища на провокации, обиди и богохулство в световните медии, грозното издание "Шарли Ебдо" за пореден път доказа на света колко е отвратително с последната си нехуманна карикатура на нашия президент", изтъкна той.

Алтун добави, че "големият успех" на Ердоган на изборите на 14 май изглежда "накара тези безчестници да загубят съня си, да разпространят лошото си настроение и да избълват злобата и омразата си".

Алтун се обърна към "Шарли Ебдо" и подобните на него издания: "Без значение какво правите, не можете да сплашите Реджеп Тайип Ердоган. Не можете да ни отклоните от пътя ни".

Милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президент на страната и членове на 600-местния парламент.

Ердоган обяви победа, но чака официалните резултати

Ердоган обяви победа, но чака официалните резултати

Управляващата партия спечели мнозинство в парламента

Народният алианс на Ердоган спечели мнозинство в парламента, а президентската надпревара се насочва към балотаж на 28 май, въпреки че Ердоган поведе на първи тур.

Ердоган и неговият основен конкурент Кемал Кълъчдароглу - лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия и общ кандидат на шестпартийния опозиционен Национален алианс, ще се изправят един срещу друг на втори тур.

Списанието "Шарли Ебдо" предизвика полемика и беше критикувано и по-рано тази година заради отпечатването на карикатури на пророка Мохамед и омаловажаване на опустошителните земетресения от 6 февруари в Турция, които причиниха смъртта на над 50 000 души.

"Шарли Ебдо" предизвика възмущение с карикатура на земетресението в Турция

"Шарли Ебдо" предизвика възмущение с карикатура на земетресението в Турция

Свобода на изразяване или гавра?