Гласуването за президентските и парламентарните избори в Турция започна. Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч. в 81 окръга. Секциите ще затворят в 17 ч. местно време.

Разкрити са 191 8845 избирателни секции. 

След приключване на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете, подадени за кандидатите за президент. Над 64 милиона турски граждани имат право да гласуват, от които в страната са регистрирани 60 697 843 избиратели.

По време на изборите днес в Анкара има засилени мерки за сигурност.

Турция избира президент и парламент

Турция избира президент и парламент

Ключов вот за бъдещето на страната, който може да сложи край на 20-годишното управление на Ердоган

За президент се състезават: Реджеп Тайип Ердоган, Партия на справедливостта и развитието, Кемал Кълъчдароглу, председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Синан Оган, Алианс АТА. Мухарем Индже се оттегли от надпреварата в четвъртък. Въпреки това му обаче, Висшият избирателен съвет (YSK) - изборният орган на Турция, потвърди валидността на гласовете за нрго.

Вотът може да свали от власт президента Реждеп Ердоган след 20 години на власт и да спрат все по-авторитарния път на неговото правителство, коментира "Ройтерс".

Гласуването ще реши не само кой ще ръководи Турция, страна-членка на НАТО с 85 милиона жители. То ще определи как ще бъде управлявана, накъде се е насочила икономиката на фона на дълбока криза на разходите за живот и формата на външната политика на страната, която е приела непредсказуеми обрати.

Проучванията на общественото мнение дават лека преднина на главния съперник на Ердоган Кемал Кълъчдароглу, който оглавява съюз от шест опозиционни партии.

В парламентарните избори участват нас 30 политически партии и 15о независими кандидати за депутати. В надпреварата участват пет многопартийни блока: Народен алианс, Национален алианс, Алианс на предците, Алианс на труда и свободата и Алианс на съюза на социалистическите сили. Те ще се борят за място в 600-членния турски Меджлис.

Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

Турците в чужбина гласуват за президент

Турците в чужбина гласуват за президент

Фаворитите за поста са Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу

Милиони се отправиха към урните за вота, информира Daily Sabbah.

Настоящият президент Ердоган гласува в средно училище "Сафет Чеби" в квартал Юскюдар в Истанбул, където му стана обект на голямо събрание от страна на събралото се множество, което дори го понесе на ръце.

На влизане Ердоган поздрави поддръжниците си преди да гласува. Първата дама Емине Ердоган даде гласува заедно с президента.

След като даде вота си, Ердоган каза пред журналисти, че следи изборите отблизо. "Според информацията, която получих от своя министър на вътрешните работи, процесът протича без инциденти и проблеми. Най-важното беше гласуването в земетръсния регион - нашите граждани в района на земетресенията също гласуваха с ентусиазъм и любов. Така че, няма проблеми засега", каза той.

"Надявам се след преброяването довечера да се молим за по-добро бъдеще за нашата страна, нацията и турската демокрация. Много е важно всички наши граждани да гласуват до края на деня без притеснения като демонстрация на силата на турската демокрация. Пожелавам успех на всички членове и на председателя на избирателната комисия и ги поздравявам", заяви президентът

Ердоган каза още, че ще следи резултатите от вота в Истанбул.

Основният му опонент за президентския пост - председателят на лявоцентристката опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, също гласува на президентските и парламентарни избори в Турция в неделя. Той даде своя глас в начално училище "Аржентина" в столицата Анкара.

Първите неофициални резултати от изборите показват, че сегашният президентът Реджеп Тайип Ердоган поддържа преднина пред Кълъчдароглу.

По информация на bTV при 25,69% преброени бюлетини Ердоган получава 54,27% от вота, а Кемал Кълъчдароглу - 39,75%. Според медията Ердоган вече е в Анкара, където ще проследи резултатите и ще подготви своята реч, която вероятно ще произнесе утре в ранните часове на деня. По данни на Hürriyet гласовете за Кълъчдароглу са 41,69%.