Около 3,4 милиона турски граждани, живеещи в чужбина, започнаха да гласуват на национални избори, които ще решат дали президентът Реджеп Тайип Ердоган да продължи да управлява Турция след две десетилетия на власт. Това съобщи Асошиейтед прес.

Гласуването в чужбина започна на фона на опасения за здравето на Ердоган, след като той бе принуден да отмени предизборните митинги. Турският здравен министър поясни, че състоянието на Ердоган се подобрява. Бях с него тази сутрин. Здравето му е добре, добави той.

Най-големите контингенти гласоподаватели в чужбина включват 400 000 турци във Франция и 1,5 милиона в Германия, които могат да гласуват на президентските и парламентарните избори в Турция до 9 май. Вотът в самата Турция ще се проведе на 14 май.

Последните проучвания на общественото мнение в Турция показват лека преднина за главния съперник на Ердоган, лидера на лявоцентристката опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу, който е подкрепен от междупартийния Национален алианс.

Ако нито един кандидат не спечели категорично и е необходим балотаж за президент на 28 май, гласуването в чужбина ще се проведе в периода 20-24 май.

Турците избират президент сред четирима кандидати

Турците избират президент сред четирима кандидати

Жалби срещу кандидатурите им вече бяха отхвърлени от комисията