Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова в понеделник Съединените щати да защитят правото на глас и да гарантират, че тазгодишните президентски избори ще бъдат "недескриминиращи".

Миналата година Комитетът на ООН по правата на човека изрази загриженост относно "практики на държавно ниво, които ограничават упражняването на правото на глас", включително партийно манипулиране, ограничения върху гласуването по пощата и обременителни изисквания за самоличност на избирателя.

Бившият президент Доналд Тръмп основа настоящата си кампания за преизбиране на си твърдението, че изборите през 2020 г., които той загуби, са били фалшифицирани.

"През тази изборна година е особено важно властите на всички нива да изпълнят неотдавнашните препоръки на Комитета по правата на човека на ООН, за да гарантират, че избирателното право е недискриминационно, равно и всеобщо", Тюрк каза пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

"В контекст на интензивна политическа поляризация е важно да се подчертаят равните права и еднаквата стойност на гласа на всеки гражданин", каза Тюрк.

Тръмп нарече Ники Хейли слаб опонент

Тръмп нарече Ники Хейли слаб опонент

Бившият президент обеща голяма победа на Супер вторника