Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) номинира днес за свой лидер и канцлер на страната Кристиан Керн, съобщават австрийските медии.

"Решението е взето", обяви кметът на Виена Михаел Хойпл, който временно зае председателското място в АСДП след оставката на Вернер Файман.

Кристиан Керн, който е директор на австрийската железопътна компания, беше определен за нов лидер на социалдемократите и бъдещ канцлер на страната още вчера.

В понеделник Файман подаде оставка от двата поста след поредица изборни поражения на АСДП от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), включително отпадането на кандидата на социалдемократите още на първия тур на президентските избори в Австрия.

По-големият партньор в управляващата коалиция освен това бе разделен вътрешно заради твърдата политика на канцлера към мигрантите. Социалдемократите управляват заедно с консервативната Австрийска народна партия (АНП).

По-малкият партньор в коалицията даде да се разбере, че ще приеме за наследник на Файман само поддръжник на неговата твърда линия по мигрантския въпрос. Като шеф на железниците, в разгара на миграционната криза, Кристиан Керн транспортира и подслони хиляди бежанци от Сирия и други страни.

АСДП ще избере официално 50-годишния Керн за свой председател във вторник. Очаква се парламентът да гласува вот на доверие на новото правителство в сряда.

Бъдещият ръководител на австрийското правителство има репутацията на един от най-влиятелните бизнес лидери в страната, който обаче не е забравил своите корени в работническата класа.