"Шест месеца след инвазията за нас е ясно, че не само руските планове за физическо превземане на страната, но и плановете за виртуална офанзива са се провалили в Украйна", заяви ръководителят на британското разузнаване Джереми Флеминг за британското списание "Икономист".

В коментар Флеминг посочва, че и Русия, и Украйна са ангажирани в кибервойна и двете страни използват киберспособности, за да постигнат целите си.

"И двете страни знаят, че са въвлечени в борба за влияние далеч отвъд бойното поле. Съвременната кибервойна е толкова брутална и разрушителна, колкото и физическата война", добавя Флеминг.

Той припомня, че британското разузнаване отдавна следи действията на Русия в киберпространството. Погледнато назад, разузнавателните агенции разбират, че Кремъл е започнал инвазия дори преди да започне обстрелът на украинските градове на 24 февруари.

"Месец преди това руското военно разузнаване разположи зловреден софтуер WhisperGate, за да унищожи и повреди украинските правителствени системи. И по-малко от час преди нахлуването в Украйна, Русия атакува сателитните мрежи ViaSat, използвани от украинската армия, правителството и цивилните", припомня Флеминг .

Но всички тези действия на Кремъл доведоха до това, че големите западни технологични компании и правителства работят много по-тясно и си имат доверие по отношение на киберсигурността, отколкото преди войната.

"Президентът Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад. Но, въпреки че това е повод за празнуване, не трябва да подценяваме руската пропаганда и хакерите, които действат в други страни по света", заключава шефът на британското разузнаване .

Путин: Срещу Русия започна мащабна кибервойна, но сме подготвени

Путин: Срещу Русия започна мащабна кибервойна, но сме подготвени

Москва засилва киберзащитата си