Председателят на германския парламент (Бундестага) Волфганг Шойбле се противопостави на призивите за преобразуване на Европейския съюз в т. нар. "Съединени европейски щати", твърдейки, че вместо това Съюзът трябва да съсредоточи усилията си върху европейската интеграция, съобщават германските медии.

Шойбле, който е член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, изрази неодобрение към призива на лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц ЕС да се трансформира в нова структура със собствена конституция, твърдейки, че Европа се нуждае от различен подход.

Мартин Шулц иска създаване на Съединени Европейски щати до 2025 г.
Обновена

Мартин Шулц иска създаване на Съединени Европейски щати до 2025 г.

Които не са съгласни с тази федерална конституция, автоматично ще трябва да напуснат ЕС

"Да се твърди, че някой иска да създаде Съединени европейски щати в рамките на пет години и че онези държави, които не следват този път, ще бъдат изхвърлени, изглежда малко късогледо, за да не кажа нещо по-тежко", коментирал Шойбле.

Вместо това според него Европейският съюз трябва да се съсредоточи върху европейската интеграция, посочвайки, че въпреки че Европа трябва да стане по-силна, тази цел трябва да бъде постигната чрез различни методи, като тези, предложени от френския президент Еманюел Макрон.

"Те не са насочени към институционално преструктуриране на ЕС, а са по-скоро опит за придвижване напред, без да се налага промяна на Договора за ЕС", отбелязал още Шойбле.

По-рано този месец Мартин Шулц призова за преобразуване на ЕС в "Съединени европейски щати" до 2025 г. и за приемане на конституция за новото образувание.

Социологическо проучване на YouGov по-рано тази седмица показа, че 30 процента от германците и 28 на сто от французите подкрепят идеята, докато съответно 33 и 26 процента не са съгласни.

Анкетираните в други европейски страни като Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Великобритания обаче масово се противопоставят срещу това предложение.