Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц иска да превърне ЕС в Съединените щати на Европа до 2025 г. с общ конституционен договор, съобщава ДПА. Членовете на ЕС, които не са съгласни с тази федерална конституция, автоматично ще трябва да напуснат ЕС, коментира Шулц на конгреса на партията СПД в Берлин.

На конгреса на партията, Шулц коментира, че СПД трябва да влезе в разговорите с консервативния блок с ясна мисъл, да види какви политики страната може да прокара и да постави на масата всички възможности за правителството, обяснява Шулц и допълва, че "съдържанието е важно, а не формата". "Нашата държава трябва да стане по-силна, нашата държава трябва да се подобри. За това е необходим СПД", обяви той.

Германските социалдемократи призовават за подкрепа на преговорите

Германските социалдемократи призовават за подкрепа на преговорите

Това, което има значение, е това, което можем да постигнем, коментира Мартин Шулц пред членовете на партията си

"Искам да има Европейски конституционен договор, който да създава Съединените щати на Европа. Най-накрая ще имаме смелостта да придвижим Европа напред", обясни той пред 600 делегати на партията си в Берлин.

Идеята за Съединените щати на Европа е предлагана от социалдемократите за пръв път през 1925 г., а сега за първи път Шулц набелязва конкретна дата, в която трябва да се постигне тази цел: "100 години след като социалдемократите първо поискаха такова действие".

Делегатите на СПД трябва да решат в следобедните часове относно преговорите и да преизберат Шулц отново за председател на СПД. "Аз знам, че има разочаровани и ядосани хора, не мога да върна часовника, но като партиен лидер искам да изпълня ролята си, за да направя нещата по-добри", обясни Шулц.

"Европа" е ключовата дума в дебатите на двудневния конгрес на Германската социалдемократическа партия в Берлин. "Глобализацията се нуждае от правила, които да отидат отвъд националното. За постигането на тази цел ПЕС и Прогесивният алианс ще имат ключова роля", посочи Мартин Шулц.

"Предадох на нашите приятели - немските социалдемократи - загрижеността на левите лидери и премиери, че без тяхното участие в бъдещото правителство на Германия, промяната в Европа не би могла да се случи. Само тяхното присъствие би постигнало реални действия по социалния стълб и по предстоящата политическа битка за новия бюджет на Европа", коментира председателят на ПЕС Сергей Станишев, който е специален гост на конгреса.