Шефът на испанското разузнаване във вторник не успя да отговори на нито един от въпросите, зададени чрез видеовръзка от евродепутатите, свързани с испанския шпионски скандал, съобщи "Евронюз". 

Изслушването на Есперанса Кастелейро в Европейския парламент (ЕП) във вторник първоначално се считаше за голямата новина на деня. Но тя се ограничи до подробно обяснение на правната рамка, в която работят испанските тайни служби, без да отговори конкретно на нито един от 28-те въпроса, повдигнати от законодателите.

Всичко в този контекст е основно секретно, оправда се тя. 

Саския Брикмонт, белгийски евродепутат от Зелените, заяви че е особено притеснена за колегите си, които са били под наблюдение.

"Сред тях са например колеги от Европейския парламент, чийто имунитет ги защитава в контекста на техния мандат. И така шпионирането на евродепутати е незаконно. Не получихме истински отговори по тези елементи", каза тя.

Уволниха шефката на испанското разузнаване след шпионския скандал с Pegasus

Уволниха шефката на испанското разузнаване след шпионския скандал с Pegasus

Над 60 каталунски сепаратисти са били подслушвани

"Тази сутрин по време на изслушването, това, за което призоваваме, е справедливостта да върши своята работа при пълна независимост, от една страна. От друга страна, ние също призоваваме правителствата да споделят повече информация с анкетната комисия, защото те всички използват аргумента на националната сигурност."

В Испания има два отделни случая.

Единият е наблюдението на министър-председателя Педро Санчес и двама испански министри от трета страна - според някои Мароко - и от друга страна, има случай на най-малко 65 лидери, подкрепящи независимостта на Каталуния, сред които някои евродепутати, които също бяха заразени от шпионския софтуер Pegasus.

Но испанският евродепутат Жорди Каняс защити шефа на испанските тайни служби за запазването на мълчанието си.

"Не че тя не иска да го направи, а не може да го направи. Това е закон и в една правова държава правилата трябва да се спазват", каза Каняс.

Комисията PEGA на Европейския парламент, разследваща възможни престъпления, наскоро посети повечето от страните, където беше разкрито, че е използван шпионски софтуер, както и Израел, страната на произход на фирмата, която го произвежда, NSO Group.

Евродепутатите обаче не успяха да организират мисия до Испания за разследване, тъй като двете основни политически групи в парламента, Европейската народна партия и Социалистите и демократите, блокираха всяко пътуване.

Разследват шпионаж на каталунските лидери от Испания

Разследват шпионаж на каталунските лидери от Испания

Пере Арагонес каза, че доверието му към Мадрид е "минимално" и призова правителството да даде отговори през следващите дни

Припомняме, че Кастелейро замени на поста Пас Естебан, уволнена през май заради скандала. Пас Естебан беше първата жена, заемала поста.