Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди ръководителите на страните, че световният е ред е "все по-хаотичен", доверието е на точката на пречупване, а измененията в баланса на силите могат да увеличат риска от конфронтация, макар и да не хвърли вината върху никого конкретно, съобщава "Франс прес".

Гутериш изтъкна пред 193-членното Общо събрание на ООН, че мултилатерализмът е подложен на удари, когато е най-необходим.

"Отделните лидери имат дълга да подобрят благосъстоянието на своите народи", посочи Гутериш, но подчерта: "Но има нещо по-дълбоко... Като пазители на общото благо, ние също така имаме дълг да насърчаваме и подкрепяме реформирана, обновена и укрепена мултилатерална система."

Той призова за възобновяване на ангажимента за основан на правила ред, като ООН е в центъра на това начинание, а също така предупреди против разпространението на "политика на песимизъм".

"Онези, които виждат съседите си като опасност, могат да предизвикат заплаха там, където такава няма. Онези, които затварят границите си за нормална миграция, само захранват работата на трафикантите на хора", подчерта шефът на ООН, добавяйки: "А онези, които пренебрегват правата на човека в борбата срещу тероризма, са склонни да възпроизведат точно екстремизма, на който се опитват да сложат край."

Той също така призова лидерите да се справят с климатичните промени, като положат много по-сериозни усилия по този спешен проблем. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата за намаляване на емисиите през миналата година.

"Ако не променим курса през следващите две години, рискуваме да изпуснем климатичните промени", изтъкна Гутериш.