Директорът на Националната разузнавателна служба на САЩ Джеймс Клапър обяви, че подава оставка от поста си по време на изслушване пред Комисията за специалните служби към Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ, съобщават световните осведомителни агенции.

Клапър е подал оставката си, написвайки необходимото писмо за целта, като е уточнил, че му остават още 64 дни, в които ще изпълнява задълженията си, когато и президентът Обама ще напусне Белия дом. "Почувствах се много добре", посочи Клапър в тази връзка. 

Припомняме, че във Вашингтон "задухват нови ветрове" след избирането на Доналд Тръмп за президент. Очакваше се 75-годишният топ американски разузнавач да се оттегли заради предстоящата подмяна на американската адмистрация

Анализатори смятат, че той изпраща сигнал до администрацията на Тръмп, че трябва да бъде ускорен процесът по предаването и приемането на властта. 

В интервю, дадено часове преди да обяви, че подава оставка, Клапър е защитил шпионажа, подчертавайки, че никога не бил поставял под въпрос моралността на професията си

В ролята си на директор на американското разузнаване той често защитаваше Агецията за национална сигурност (NSA), която придоби лоша слава заради поголовното подслушване и следене не само в САЩ, но и включително на държавни ръководители на много страни по света. 

Действията на NSA придобиха публична известност, след като Едуард Сноудън разкри как тя събира информация за американските граждани.