Сергей Чемезов, шеф на руския оръжеен гигант "Ростех" и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, заяви, че Съединените щати и техните западни съюзници рискуват да предизвикат глобална война, ако Вашингтон продължи да "провокира" конфликта в Украйна и позволи на Киев да атакува руска територия, цитира думите му Ройтерс.

Писменото му интервю му пред Ройтерс предлага рядка представа за мисленето във вътрешния кръг на Путин след изненадващото украинско нахлуване в руската Курска област, на което президентът обеща "достоен" отговор, но все още не е казал какво ще доведе до това.

Чемезов, чиято корпорация "Ростек" доставя много от оръжията на Русия за войната, каза, че Русия се чувства уверена и има достатъчно оръжия вече повече от две години в това, което Кремъл нарича своя специална военна операция (СВО) в Украйна.

Той повтори позицията на Кремъл, че конфликтът е битка между Запада и Русия.

"В ситуация, в която Западът, воден от САЩ, провокира война, ние трябва да сме готови", каза Чемезов в писмен отговор на искане за интервю. "В ход е третата година от спецоперацията - Русия се чувства уверена.

Той каза, че никой не би дал времева рамка за това кога войната може да приключи и обвини САЩ, че подклаждат конфликта, като доставят оръжие на Киев и позволяват удари дълбоко в Русия.

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

ISW: Рано е да се оценява нахлуването в Курска област

"Колкото повече напредва това, толкова по-голям е рискът светът да бъде въвлечен в глобален конфликт. Изглежда странно, но западните страни изглежда не разбират колко тежко е това за тях."

Коментарите на Чемезов, бивш генерал от КГБ, служил с Путин в Източна Германия преди разпадането на Съветския съюз, бяха изпратени на Ройтерс след началото на нахлуването в Курска област.

71-годишният Чемезов беше поставен под санкции на САЩ и Европейския съюз, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Той каза, че е "мит", че в руските магазини има празни рафтове заради санкциите и увеличените разходи за отбрана.

"Отидете във всеки руски хипермаркет и се уверете сами - всичко е наред", каза той. "Русия има достатъчно "оръдия". Многократно увеличихме производството на оръжие".

Санкциите унищожиха веригите за доставки, принуждавайки "Ростек" да измести крайните срокове за самолета "Яковлев" MC-21 и да замени около 40 вносни елементи в "Сухой Суперджет-100", но нищо от това не е фатално за Русия или "Ростек", каза той.

Персоналът на "Ростек" ще се увеличи с десетки хиляди тази година, каза той, описвайки напускането на руския пазар на западни компании като Boeing и Airbus като " възможност" за "Ростек", за което исках да кажа "благодаря".

"Преодоляхме основния стрес. Успяхме да извлечем плюсове от ситуацията и да направим необходимите изводи. Един от тях е: край на съвместния бизнес на доверие със западните страни", каза Чемезов.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) Русия е третият по големина износител на оръжие в света след САЩ и Франция, въпреки че делът й на световния пазар намаля през 2023 г. поради войната в Украйна.

Чемезов каза, че отбранителните компании ще продължат да дават значителен принос за руската икономика дори след конфликта в Украйна.

Износът на оръжия е намалял, но има признаци за значително забавено търсене от чужбина, каза той, отчасти поради факта, че руските оръжия са доказани на бойното поле в Украйна.

"Партньорите ни са съпричастни и са готови да чакат", каза Чемезов, без да ги назовава. "В "списъка на чакащите" вече има значителна опашка.

СИПРИ: Европейските страни внасят два пъти повече оръжия

СИПРИ: Европейските страни внасят два пъти повече оръжия

Като цяло глобалният трансфер на оръжия на оръжия в световен мащаба бележи лек спад