сеулГенерал Хуанг Юи-дон, оглавяващ въоръжените сили на Южна Корея, е подал оставка, след като името му беше намесено в скандал с инвестиции в недвижима собственост, съобщи БиБиСи, позовавайки се на източници от Министерство на отбраната.

Оставката на Хуанг идва в момент на голямо напрежение между Южна Корея и КНДР и само месец след смъртоносната артилерийска атака на Севера срещу остров Йонпьон.

Министърът на отбраната подаде оставка скоро след обстрела заради критиките, че подчинените му на са отговорили достатъчно твърдо на провокацията на Пхенян. Снарядите на севернокорейската артилерия убиха четирима души - двама военни и двама цивилни. Смята се, че това е първият подобен инцидент от прекратяването на огъня през 1953г.

Ген. Хуанг оглави генералния щаб на южнокорейската армия през юни тази година. В страната се ширят спекулации, че той е спечелил от промени в регулацията на терени, собственост на въоръжените сили.

„Той е преценил, че не е уместно да остане на поста си, при положение, че трябва да извърши реформа в армията", заяви неназован официален представител, цитиран от агенция „Йонхап".

Подозира се, че Хуанг е закупил земя в Сеул през 2002г, като знаел предварително, че тя ще влезе в регулация и ще може да се строи върху нея. Той отрече обвиненията.

Междувременно, Сеул провежда мащабно военно учение, определено като „провокация" от Пхенян.