Руският депутат Пьотр Толстой, който заяви, че руснаците ще изкупят цяла България, беше излъчен от партията на Владимир Путин "Единна Русия" за заместник-председател на руската Дума.

На 6 февруари той беше избран за член на ръководния орган на "Единна Русия" - нейния Висш съвет, а при парламентарните избори на 18 септевмри беше избран за депутата.

На свиканото вчера заседание на ръководните органи на партията, Толстой определен за един от петима заместник-председатели от президентската фракция.

За председател на Думата е предложен Вячеслав Володин, който е посочен за поста лично от Путин. Той ще смени в председателското кресло Сергей Наришкин, който беше назначен за директор на руското външно разузнаване.

Припомняме, в изборния ден Толстой заяви пред БНТ, че Русия ще изкупи цяла България, след като вече е купила половината Черноморие.

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Депутатът Пьотр Толстой, журналист...

Впоследствие той се оправда, че се е пошегувал.

Изказването за България беше шега, увери Толстой

Изказването за България беше шега, увери Толстой

Той увери, че не е искал да обиди страната

Подобна теза обаче беше издигната и от сочения за приближен на Кремъл политолог Сергей Баранов, който в обширен геополитически анализ твърди, че за Русия не е изгодно запазването на стабилността на България, както и че тя трябва да бъде откъсната от ЕС и НАТО и въвлечена във воден от Русия православен блок.