Шест държави отказаха участие в церемонията по връчването на Нобеловите награди на 10 декември, съобщи БиБиСи. Това са Русия, Казахстан, Куба, Мароко, Ирак и Китай. Засега те не обявяват мотиви за отказа си.

БиБиСи обаче посочва, че причината за оттеглянето им от церемонията е награждаването с Нобеловата награда за мир на китайския дисидент Луи Сяобо. За оттеглянето на шестте страни потвърди Секретарят на комитета Гейр Лундещар.

По думите му Китай е инициирал безпрецедентна кампания за саботиране на церемонията по връчването на Нобеловите награди. Не знам друг пример, при който някоя страна така директно и активно да се е опитвала да накара чужди посланици да не присъстват на церемонията, посочи той.

БиБиСи припомня, че по-рано този месец Китай предупреди, че ще има последствия, ако правителствата демонстрират подкрепа за Лиу Сяобо.

Пред декември 2009 година китайски съд произнесе присъда от 11 години лишаване от свобода за Сяобо по обвинение за опит за сваляне на държавния строй. Той продължава да се намира в затвора.

Редица западни държави призоваха за неговото освобождаване, като особено активна в това отношение беше Франция.