Индийската полиция съобщи в четвъртък, че е арестувала шестима души по случая с трагичния инцидент на индуистко религиозно събитие в северния щат Утар Прадеш тази седмица, при което бяха убити 121 души, съобщава "Ройтерс".

Проповедникът, който ръководи събитието Нараян Сакар Вишва Хари  (представящ се като Бхол Баба) обвини за блъсканицата "антисоциални елементи", но не даде подробности.

Четиримата арестувани мъже и две жени са били помощници на Баба, които са участвали в организирането на събитието, но са избягали.

Запитан за ролята на Баба, висш полицейски служител каза, че проповедникът не е посочен в случая, който са регистрирали.

"Ако има нужда, ще го разпитаме. Твърде рано е да се каже дали е имал роля", каза главният инспектор на полицията в Утар Прадеш Шалаб Матур.

А. П. Сингх, адвокатът на Баба, каза, че ще представлява и шестимата арестувани.

"Полицията си върши работата, но хората, които са арестували, са хора, чиито членове на семействата са жертви на блъсканицата, каза Сингх. Тези, които всъщност предизвикаха блъсканицата, избягаха".

Проповедникът, ръководил смъртоносното религиозно събитие в Индия, отрича вината си

Проповедникът, ръководил смъртоносното религиозно събитие в Индия, отрича вината си

При него загинаха над 120 души

Случаят предизвика възмущение в страната и въпроси относно липсата на мерки за сигурност. По данни на полицията властите са дали разрешение за 80 000 души, които могат да се съберат, но на събитието са дошли около 250 000.

Според старши полицейски служител от щата Утар Прадеш Баба е бил полицай, който е отстранен от служба, след като срещу него е било заведено наказателно дело. По-късно е бил възстановен, но е напуснал през 2002 година.

На 4 юли полицията съобщи, че е арестувала шестима души, които са били част от организаторския комитет.

Жертвите на блъсканицата в Индия достигнаха 121 души

Жертвите на блъсканицата в Индия достигнаха 121 души

Повечето загинали са жени и деца