Карикатурите на пророка Мохамед са агресия. Това заяви в телевизионно обръщение лидерът на "Хизбула" шейх Сайед Хасан Насрала.

Той не пропусна да обвини френските власти, че с упорството си да не прекратят публикуването на карикатурите, то те разпалват напрежението между исляма и западната цивилизация.

И Саудитска Арабия се намеси в дебата за френските карикатури

И Саудитска Арабия се намеси в дебата за френските карикатури

Кралство Саудитска Арабия отхвърля всеки опит за обвързване на исляма с тероризма

Лидерът на подкрепяната от Иран ливанска шиитска военизирана организация "Хизбула" нарече френските карикатури на пророка Мохамед агресия и определи защитата им от страна на Париж като "обявяването на вид война", предаде АП.

Френският учител Пати беше убит и обезглавен на 16 октомври в Конфланс-Сент-Онорин, извън Париж, от чеченски радикал, след като беше осъден за това, че е показал карикатурите на клас по свобода на словото.

Някои мюсюлмани разглеждат всеки образ на пророка като богохулство, а карикатурата като престъпление срещу тяхната вяра. Френското законодателство е строго светско и религиозните убеждения не получават специална защита.

Мароко осъди "провокацията" с публикуването на карикатури на Мохамед във Франция

Мароко осъди "провокацията" с публикуването на карикатури на Мохамед във Франция

Тези действия "отразяват липсата на зрялост на извършителите им"

Списанието, което първоначално публикува изображенията, Charlie Hebdo, беше обект на екстремистка атака през 2015 г., при която загинаха 12 души.

След убийството на 47-годишната Пати, френският президент Еманюел Макрон изказа страстна защита на свободата на изразяване, включително правото на карикатурист да изрече религиозни фигури.

Хаменеи: Карикатурите с Мохамед са непростими

Хаменеи: Карикатурите с Мохамед са непростими

"Шарли ебдо" не е нарушил закона с повторното публикуване на карикатурите

Съседна Белгия, подобно на Франция, е видяла редица нападения през последните години и Моленбек, която има многобройно мюсюлманско население, се прочу като радикално огнище.

Говорителят на кмета подчерта, че уволнението не е наказание, а за да се запази добрият ред, докато се провежда дисциплинарна процедура, след което учителят може да се изправи пред административни мерки.