И Саудитска Арабия се включи в дебата за защитаваното от правителството на Франция право да се показват карикатури с пророка Мохамед. Рияд отхвърли "обидните" карикатури с пророка, информира ДПА.

Ердоган настоява турците никога да не купуват френски стоки

Ердоган настоява турците никога да не купуват френски стоки

Нова ескалация между Турция и Франция

"Кралство Саудитска Арабия отхвърля всеки опит за обвързване на исляма с тероризма и осъжда обидните карикатури с пророка Мохамед или с всеки друг пророк", се казва в официална позиция на Министерството на външните работи.

Саудитска Арабия, родното място на исляма, е поредната мюсюлманска държава, която изразява недоволството си от карикатурите, които за първи път се появиха в сатиричното списание "Шарли ебдо". Наскоро френският лидер Еманюел Макрон ревностно защити публикуването им.

Хиляди в Бангладеш зоват за бойкот на Франция и мъст срещу Макрон

Хиляди в Бангладеш зоват за бойкот на Франция и мъст срещу Макрон

Изгориха портрет на френския лидер

Най-големият в света ислямски университет "Ал Азхар" също заклейми карикатурите, като отбеляза, че атаката по исляма е част от систематична кампания за използване на исляма за победа в политически битки.

През последните дни редица мюсюлмански държави призоваха за бойкот на френските стоки. През уикенда търговци в Йордания, Кувейт и Катар премахнаха френски стоки от рафтовете в магазините си в отговор на призивите.

Макрон и ислямизмът (между ереста и безбожието)

Макрон и ислямизмът (между ереста и безбожието)

Проблемът на Европа е безбожието. Когато имунната система се срине, всякакви вируси нападат организма. И вирусите не са виновни, такава е тяхната природа

Потребители в социалните мрежи споделиха списък с френски марки като автомобилите Peugeot и Renault, както и марки млечни продукти Kiri, Babybel и Danone, призовавайки хората да ги бойкотират.

Десетки хиляди протестиращи в столицата на Бангладеш призовават за бойкот на френските продукти и изгориха портрет на френския президент Еманюел Макрон.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света.

През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.