Президентът и премиерът на Ирак обявиха сформирането на нов политически блок между умерените шийтски и кюрдски партии, предадоха информационните агенции.

Според премиера на Ирак Нури ал Малики сключеното споразумение е първа крачка към извеждането на страната от политическата криза, която се изостри през последните няколко месеца.

Новият алианс е подкрепен от лидера на Иракски Кюрдистан Масуд ал Барзани и вицепрезидента Адил Абдел Махди, който е шиит. В преговорите за създаването на блока не участва вторият вицепрезидент Тарик ал Хашими, който е сунит, лидер на Ислямската партия на Ирак.   

Иракският президент Джалал Талабани заяви, че независимо от отказа на  Хашими да се присъедини към новия политически алианс, „вратите ще останат отворени".
Президентът Талабани призова петимата министри от Иракския фронт на съгласието, в който участва Ислямската партия на Ирак да се върнат в правителството.  

През последната седмица правителството на Нури ал Малики беше на път да се разпадне, след като петимата министри напуснаха кабинета.

Привържениците на радикалния шиитски лидер Муктада ал Садр напуснаха правителството още през април, когато кабинетът на Малики отказа да състави график за извеждане на американските войски от Ирак.