Японският премиер Синдзо Абе смята, че е изключително сложно да се намери решение на териториалните въпроси с Русия, но обещава да се придвижва към него стъпка по стъпка, съобщи ТАСС.

Това заяви той при встъпителната си реч на "Общонационален митинг за възвръщане на Северните територии" (както сега се казват руските южни Курилски острови, според ТАСС).

Курилските острови били идеално място за разполагането на американски ракети

Курилските острови били идеално място за разполагането на американски ракети

Това обявиха в Япония

"Решението на проблема, затлачен в продължение на 73 години след войната, не е просто. Длъжни сме да го направим. Стъпка по стъпка последователно ще работя за решаването на териториалните проблеми", заяви премиерът на Япония.

Абе напомни, че в края на неговата визита в Москва през януари т.г. той и руският президент Владимир Путин са поръчали на външните министри да проведат следващ кръг преговори през февруари по мирния договор.

Русия настоя Япония да признае суверенитета ѝ над Курилските острови

Русия настоя Япония да признае суверенитета ѝ над Курилските острови

"Бихме искали нашите японски съседи да видят очевидното, а именно - резултатът от Втората световна война"

Премирът на Япония още веднъж подчерта, че очаква нова среща с руския лидер през юни, когато в Осака ще се проведе Срещата на върха на Г-20.

По думите на Абе, Япония продължава да полага усилия за скорошна реализация на проекта с Русия в рамките на съвместно използване на южната част на Курилските острови.

"Продължаваме активно да работим за скорошна реализация на проекта, без на навреждаме на юридическата позиция на двете страни, а също и изхождайки от това, че дейността е в полза на местните жители", каза той.

Основите за развитие на икономическо сътрудничество на двете страни стана план от осем точки, предложени от Абе през месец май 2016 г. Документът цели укрепване на сътрудничеството в областта на енергетиката, на малкия и среден бизнес, на индустриализацията на Далечния Изток, на разширението на износа, на развитието на туризма.

В него влизат предложения за укрепване на сътрудничеството в сферата на новите технологии, включително и атомната енергетика, в областта на хуманитарния обмен. Както се казва по-рано, над 60 проекта от 150, разработени в рамките на плана, вече се реализират.

По решение на японското правителство "Общонационалния митинг за възвръщане на северните територии" се провежда ежегодно но 7 февруари в памет на подписаното на този ден през 1855 г. първи руско-японски договор. На такива събрания традиционно участват министрите, депутатите бивши жители на южните части на Курилите.