"Неколкократно съм казвал, че победата на нашата армия на бойното поле е 50% от победата на Украйна. Останалите 50% ще дойдат, когато Украйна стане икономически успешна членка на Европейския съюз (ЕС)".

Москва: Опитите на Г-7 да изолират Русия влошават глобалната продоволствена криза

Москва: Опитите на Г-7 да изолират Русия влошават глобалната продоволствена криза

Едностранните действия на западните страни изостриха проблема с прекъсването на логистичните и финансовите вериги на доставките на храни

Това заяви премиерът на Украйна Денис Шмигал пред министрите на развитието на страните от Г-7 на 18 май. За това информира правителственият портал, цитиран от "Укринформ".

Той подчерта, че Русия продължава да нанася ужасни загуби на Украйна, само за да предотврати европейския избор на страната.

Но с подкрепата на партньорите Украйна, каза той, се надяваме не само да се възстанови разрушеното, но и да изгради нова икономика и нова страна.

ЕК дава 9 милиарда евро заем на Украйна

ЕК дава 9 милиарда евро заем на Украйна

Средствата ще бъдат взети с гаранции на правителствата на страните от ЕС

"Европейската комисия (ЕК) оценява плана за възстановяване на 500-600 милиарда евро. Нашето правителство вече се зае с разработването на мащабен план за възстановяване и модернизация на нашата държава", каза Шмихал.

По време на реконструкцията, както отбеляза премиерът, Украйна се стреми да използва подходите, които ще бъдат в основата на плана.

Те включват регионалност, при която партньорските страни и корпорации помагат за възстановяването на конкретен град или регион и разработването на специфични параметри за реконструкция и трансформация на всеки сектор на икономиката.

Министрите на развитието на Г-7 от своя страна отбелязаха, че Г-7, като клуб на икономически най-силните страни, е готов да поеме водеща роля във възстановяването на Украйна.

Зеленски и Макрон обсъдиха членството на Украйна в ЕС

Зеленски и Макрон обсъдиха членството на Украйна в ЕС

Хода на войната, помощите и санкциите са били сред обсъжданите теми