Президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон разглеждането молбата на Украйна за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС.

Това се казва в съобщение в "Туитър" на президента, цитирано от "Укринформ".

ЕС отпусна нови 500 млн. евро на Украйна

ЕС отпусна нови 500 млн. евро на Украйна

Решението е на външните министри на Общността

"Приключих дълъг и смислен телефонен разговор с Еманюел Макрон. Разказах за хода на военните действия, за операцията по спасяване на военните от "Азовстал" и за визията за перспективите на преговорния процес", туитира президентът във вторник.

"Повдигнах въпроса за доставките на гориво за Украйна. Обсъдихме и подкрепата за отбраната от Франция, подготовката на 6-ия пакет от санкции, възможните начини за износ на украински селскостопански продукти. Проведохме съществено обсъждане на нашата кандидатура за членство в ЕС", написа президентът.

Макрон: Да не повтаряме грешките от миналото щом конфликта между Русия и Украйна приключи

Макрон: Да не повтаряме грешките от миналото щом конфликта между Русия и Украйна приключи

Ще дойде момент, когато Москва и Киев ще поискат мир и в този момент никоя страна не трябва да бъде унижавана или изключвана

Както "Укринформ" съобщи по-рано, Макрон обяви, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС може да отнеме години.

Европейският съюз няма да позволи на Украйна да остане без оръжия и военна техника в критичен момент на военните действия в Донбас, заяви върховният представител за външната полтика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседание на Съвета по отбрана (заседание на министрите на отбраната) на ЕС.

Ръководителят на европейската дипломация добави, че страните от ЕС разполагат с достатъчно ресурси, за да продължат да доставят оръжие за Украйна без прекъсване със същата интензивност. "ЕС разполага с достатъчно ресурси, за да гарантира, че доставките на военно оборудване и оръжия ще продължат без прекъсване на същото ниво толкова дълго, колкото е необходимо", каза Борел, като още веднъж потвърди желанието да се осигури военна победа на Украйна.

ЕС дава още 500 млн. евро за танкове и артилерия на Украйна

ЕС дава още 500 млн. евро за танкове и артилерия на Украйна

Борел очаква в следващите дни да се постигне споразумение за ембарго на руския петрол

Гражданска консултативна мисия на ЕС се завърна в Киев, за да подкрепи граничния контрол и разследвания на военни престъпления, каза Борел. "Нашата консултантска мисия се завърна в Киев днес. Тя ще подпомага украинските власти чрез цивилни дейности при граничния контрол и разследвания на военни престъпления", добави той.

Европейският съюз ще предостави военна помощ в размер на още 500 милиона евро за Украйна. Това обяви  Борел в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7 в Северна Германия. тогава той уточни, че военната помощ ще бъде за тежки оръжия като танкове и артилерия, с което помощта на ЕС ще достигне общо 2 милиарда евро.