Европа трябва да се поучи от грешките си в миналото и да се увери, че никоя страна не бъде унижена, когато Русия и Украйна преговарят за мир, съобщава Агенция Ройтерс. Това заяви президентът на Франция, след като определи речта на Владимир Путин по повод годишнината от Втората световна война като "заплашваща" и "войнствена".

Обръщайки се към масирани редици обслужващ персонал на Червения площад на 77-ата годишнина от победата над нацистка Германия, Путин в понеделник осъди това, което той нарече външни заплахи за отслабване и разделяне на Русия.

Говорейки пред репортери в Европейския парламент, Еманюел Макрон каза, че годишнината от 9 май е белязана от две различни лица.

От една страна, Путин се опита да "покаже сила, сплашване" и да произнесе "решително войнствена реч", докато от друга ЕС работи върху задълбочаването на мирен проект, воден от народа, каза Макрон.

"Вярвам, че този проект за мир, стабилност, просперитет ние трябва да продължим да го правим по-демократичен, по-обединен, по-суверенен", добави той.

Той обаче предупреди, че докато Европа сега помага на Украйна, ще дойде момент, когато Москва и Киев ще поискат мир и в този момент никоя страна не трябва да бъде унижавана или изключвана, както се случи с Германия през 1918 г.

"Трябва да имаме този стандарт, защото знаем, че следващите седмици и месеци ще бъдат много трудни", каза Макрон и добави, че 27-членният Европейски съюз ще продължи да налага нови санкции на Русия.

Макрон: Санкциите на Г-7 срещу Русия са безпрецедентни

Макрон: Санкциите на Г-7 срещу Русия са безпрецедентни

Водещите икономики в света ще се откажат от руския петрол