Украйна трябва да премине през преговори за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) след по-малко от две години. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал на заседание на правителството в петък, цитиран от "Укринформ".

Той отбеляза, че Украйна в момента завършва изпълнението на седем препоръки на Европейската комисия (ЕК), което ще позволи да се стартират следващите стъпки за интеграция. Украйна също трябва да анализира съответствието на своето законодателство със законодателството на ЕС, за да разбере ясно обхвата на работата, която трябва да бъде извършена.

Едновременно с оценката на съответствието, приемането и прилагането на европейското законодателство Украйна ще се подготви за преки преговори относно самото присъединяване.

Украйна вече се чувства член на НАТО

Украйна вече се чувства член на НАТО

Киев вече има оръжие и разбиране как да го използва

"Какво означава това? Ще се формира преговорната позиция на Украйна и тя ще определи нашите силни страни, границите на компромисите, как влизането в ЕС ще се отрази на определени сектори на икономиката и държавата като цяло. Екипи от преговарящи от украинска страна ще ще бъдат формирани, които ще могат професионално да обсъждат подробности в различни области. Това ще бъде основата за започване на официални преговори за присъединяване. След това ни предстои пътят на преговорите, който трябва да завърши с подписването на споразумението за Украйна присъединяване към ЕС. Очакваме да завършим този път за по-малко от две години. Тогава Украйна ще стане пълноправен член на ЕС", каза Шмигал.

Той добави, че след присъединяването на Украйна към ЕС всички бариери пред търговията, ограниченията върху движението на работна ръка ще бъдат окончателно премахнати и Украйна ще получи достъп до структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

"Обемът на работата е колосален. В същото време виждаме, че нашите европейски партньори са решени да си сътрудничат продуктивно по въпроса за интеграцията", каза Шмихал.

Той отбеляза, че от 2014 г. руското ръководство е концентрирало огромно количество ресурси, за да попречи на интеграцията на Украйна в ЕС.

"След разпадането на Съветския съюз Русия никога не прие факта, че Украйна е независима държава. Сега не могат да приемат, че Украйна скоро ще стане част от ЕС. За нас въпросът тук не е във формат "ако, ", но във формата на "кога", добави той.

Сега, когато Русия прави всичко, за да попречи на европейската интеграция на Украйна, нейните постижения в тази област изглеждат още по-важни, каза Шмихал.

Припомняме, че на 23 юни 2022 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС приеха решение за предоставяне на Украйна на статут на страна кандидат за присъединяване. Статутът се дава безусловно, но трябва да бъдат изпълнени някои препоръки на Европейската комисия.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников вярва, че страната му е член на НАТО по всичко, освен по име.

"Украйна като страна и въоръжените ѝ сили станаха член на НАТО. Де факто, не де юре. Защото имаме оръжие и разбиране как да го използваме", подчерта той в интервю за Би Би Си.

Резников не се съгласи, че коментарът му може да се възприеме като противоречив от Русия и Алианса.

"Защо противоречиво? Това е вярно. Факт е", категоричен бе той. "Сигурен съм, че в близко бъдеще ще станем член на НАТО де юре", изрази увереност той.