Лидерите на трите големи държави от Европейския съюз - Германия, Франция и Италия, отпътуваха за Киев.

Италианската национална телевизия РАИ публикува снимка, на която германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги, са седнали заедно на маса в помещение - вероятно във влак, пътуващ към украинската столица. На кадъра Шолц изглежда развеселен, докато Драги му размахва пръст. Не става ясно каква е темата на разговора между тримата в момента на снимката.

Впоследствие "Асошиейтед пред" съобщи, че лидерите са пристигнали в украинската столица. 

След като слезе от влака, Макрон заяви, че ще посетят местата, където са извършени атаки. "Това е важен момент", подчерта той. По негови думи това е послание за европейско единство към украинците.

Макрон обясни, че ще разговарят с украински официални лица "както настоящето, така и за бъдещето".

Пътуването им, което не беше обявено от съображения за сигурност, идва един ден, преди Европейската комисия да издаде препоръка за статута на Украйна като страна кандидат за членство в ЕС - нещо, което много европейски страни посрещнаха хладно, съобщава РАИ.

Снимка 577776

Източник: EPA/БГНЕС

Шолц, Макрон и Драги пристигат в Украйна в четвъртък

Шолц, Макрон и Драги пристигат в Украйна в четвъртък

Тримата европейски лидери ще направят първите си посещения в Украйна след нахлуването на Русия

Първата цел на визитата е именно тази - да бъде заявена подкрепа за Украйна в опит да се преодолеят критиките, отправени от украинския президент Володимир Зеленски към Европа за ограничената и бавна реакция при доставянето на оръжия на страната, воюваща срещу един нов руски империализъм.

Втората задача е да бъде изпратено ясно послание до руския президент, а именно: единството на целите на Европейския съюз не е под въпрос, въпреки различните нюанси, произтичащи от националните интереси на страните членки, които невинаги съвпадат. Накратко, Кремъл няма да може да раздели Европа дори и да намали доставките на газ и увеличи цената на енергията още повече, пише РАИ.

Снимка 577775

Източник: EPA/БГНЕС

Киев разкритикува Франция, Германия и в по-малка степен Италия за това, че поставят собствения си просперитет пред свободата и сигурността на Украйна.

По време на вчерашната си визита в Румъния Макрон заяви, че Украйна ще трябва да проведе преговори с Русия в някакъв момент, за да се опита да сложи край на войната между двете страни.

Френският президент е критикуван от Украйна и източноевропейските съюзници за това, което те възприемат като двусмислена подкрепата му за Украйна във войната срещу Русия.

Макрон обаче изрази и по-твърда позиция по отношение на Русия, след като посети френски и съюзнически войски в база на НАТО в Румъния.

Макрон: В даден момент Украйна ще трябва да преговаря с Русия

Макрон: В даден момент Украйна ще трябва да преговаря с Русия

Френският президент посочи, че това е от ключово значение за прекратяване на конфликта

Ще направим всичко, за да спрем военните сили на Русия, да помогнем на украинците и тяхната армия и да продължим да преговаряме, каза той пред френските и натовските войски във военна база в Румъния и допълни: "Но в обозримо бъдеще ще трябва да защитаваме, разубеждаваме и присъстваме".

Критики имаше и към Германия. Причината е, че въпреки настоятелните искания от страна на Украйна да й бъдат изпратени повече оръжия, стана ясно, че Берлин възнамерява да достави по-малко реактивни системи за залпов огън (РСЗО) Mars II от обещаното - само три.

Снимка 577774

Източник: EPA/БГНЕС

По-рано УНИАН съобщи, германското правителство е намалило до минимум военната подкрепа за Украйна. Отбелязва се, че в периода от 30 март до 26 май Украйна е получила само две партиди оръжия от германското правителство. И двете партиди съдържаха само малки оръжия.

В същото време Берлин отказва да прехвърли танковете си в Украйна, включително поради опасения, че въоръжените сили на Украйна могат да ги използват за атака срещу Руската федерация, което ще направи препратки към Втората световна война.

Драги: Западните лидери засилват натиска върху Кремъл и международната изолация

Драги: Западните лидери засилват натиска върху Кремъл и международната изолация

Потвърждават ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки