Германският канцлер Олаф Шолц призна разочарованието си от резултатите от изборите в две провинции на страната, които отбелязаха големи победи за крайнодясната "Алтернативата за Германия" (АзГ).

Той определи загубите за неговата коалиция като "горчиви" и призова основните партии да формират правителства без "десни екстремисти".

Припомняме, че АзГ стана първата крайнодясна партия, която печели парламентарни избори в Германия след Втората световна война с резултата си на гласуването през уикенда в Тюрингия. Тя се нареди на второ място след консерваторите в Саксония, показаха прогнозите късно в неделя.

Резулатите бяха очаквани, тъй като това предвиждаха и проведените преди вота социологически допитвания. 

Но AзГ, смятана за "дясно екстремистка" от служителите по сигурността в двете източногермански провинции, е малко вероятно да успее да управлява, тъй като други партии досега са отказвали да си сътрудничат с нея, за да формират мнозинство.

Все пак може да получи достатъчно места, за да блокира решения, изискващи мнозинство от две трети, като назначаването на съдии или висши служители по сигурността, което й дава безпрецедентна власт.

"Резултатите в Саксония и Тюрингия са тревожни", каза Шолц в изявление за Ройтерс. Той поясни, че говори като депутат от своята лявоцентристка Социалдемократическа партия. Страната ни не може и не трябва да свиква с това. АзГ вреди на Германия. Отслабва икономиката, разделя обществото и съсипва репутацията на страната ни."

"Алтернатива за Германия" печели в Тюрингия, според exit poll

"Алтернатива за Германия" печели в Тюрингия, според exit poll

Консервативната ХДС вероятно ще вземе Саксония

След като остава една година до националните избори в Германия, резултатите от неделя наказаха раздробената коалиция на Шолц, което може да влоши вътрешните борби.

И трите управляващи партии загубиха гласове, като само неговата ГСДП успешно преодоля прага от 5%, необходим за оставане в парламентите на двете държави.

"Резултатите от изборите в неделя са горчиви - и за нас", каза Шолц. Но той отбеляза, че по-страшните прогнози, че ГСДП може да изпадне от парламента, не са се сбъднали.

Младшите коалиционни партньори отпаднаха от държавното събрание на Тюрингия.

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

ХДС/ХСС повежда, на второ място се нарежда "Алтернатива за Германия"

Резултатите от неделя може също така да окажат натиск върху правителството да бъде по-твърдо по отношение на имиграцията и да засилят дебата относно подкрепата за Украйна, въпроси, които доминираха в кампанията.