Рискът руският президент Владимир Путин да използва ядрени оръжия като част от войната си в Украйна е намалял в отговор на международния натиск. Това заяви в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц в интервю за Funke, публикувано по повод на първата му година на поста.

"Русия спря да заплашва да използва ядрени оръжия. Като реакция на международната общност, маркирала червена линия. Въпреки дълбоките разделения беше важно диалогът с Кремъл да продължи, добави германският лидер.

Уточнява се, че интервюто с Шолц е проведено в понеделник, а цитатите от него са публикувани в сряда следобед.

Путин, настоявайки, че Русия не е полудяла, пак вади ядрената карта
Обновена

Путин, настоявайки, че Русия не е полудяла, пак вади ядрената карта

Руският ядрен арсенал е възпиращ фактор, Путин не обещава да не бъде първият, който ще го използва

Шолц каза, че Путин трябва да спре войната и след това ще бъде готов да говори с Русия за контрола на оръжията в Европа, като добави, че това е било предлагано и преди войната.

Като защити подкрепата на Германия за Украйна, която според критиците в Киев и другаде в Европа е била твърде сдържана, Шолц каза, че след Съединените щати Германия е един от най-големите поддръжници на Украйна, включително с доставки на оръжие.

"Ние правим всичко възможно, за да предотвратим пряка война между Русия и НАТО. Такъв конфликт ще има само губещи - по целия свят", каза той.

Германия зачита правото на Украйна да се отбранява и извън своята територия

Германия зачита правото на Украйна да се отбранява и извън своята територия

Берлин по принцип не коментира подобни инциденти

Шолц коментира и други теми.

Шолц каза, че очаква най-голямата икономика в Европа да премине добре през зимата и да остане силна и успешна индустриална нация, тъй като намалява зависимостта си от руската енергия.

"Сега вземаме необходимите решения, за да станем независими в дългосрочен план. От 2045 г. нататък искаме да бъдем напълно неутрални по отношение на климата и да генерираме енергията си изцяло без природен газ, въглища или петрол", каза той.

Запитан дали ще се кандидатира отново за канцлер на следващите избори, той каза: "Разбира се".

Припомняме, че Путин предупреди в сряда, че заплахата от ядрена война нараства. Той подчерта, че Москва не е разполагала ядрени оръжия в други страни, за разлика от САЩ. 

Твърдейки, че страната му разполага с "най-модерните оръжия", Путин настоява, че не иска "да ги размахва". Все пак Путин заяви, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия в отговор на нападение. Той добави, че Русия е готова да защитава своите съюзници и националните интереси с "всички налични средства".

Путин нарече руския ядрен арсенал "възпиращ фактор" в конфликти, без да обещава да не бъде първият, който ще го използва.

В телевизионни коментари в сряда на среща на Съвета по правата на човека в Кремъл той обвини САЩ и техните съюзници в отправянето на ядрени заплахи.

Путин настоява, че Русия не е полудяла.