Германският канцлер Олаф Шолц каза в четвъртък, че руският президент Владимир Путин е използвал енергията и глада като оръжия, но не е успял да наруши единството на Запада и няма да постигне целите си за война чрез тактиката на "изгорената земя", цитира думите му Ройтерс.

Говорейки пред германския парламент, той също каза, че Германия се е освободила от зависимостта от руския газ, но работи за намаляване на цените на енергията, включително чрез осигуряване на нови договори за доставка на газ от други страни.

Руската армия удари енергийната инфраструктура на Украйна през последните дни, причинявайки спирания на тока и накара Украйна да въведе ограничения върху потреблението на електричество за първи път след руската инвазия през февруари.

"Няма да оставим последната ескалация на Москва да остане без отговор... Тактиката на изгорената земя няма да помогне на Русия да спечели войната. Те само ще укрепят единството и решимостта на Украйна и нейните партньори", каза Шолц пред германския парламент.

По-рано тази седмица президентът Володимир Зеленски заяви, че 30% от украинските електроцентрали са били разрушени от руските удари. В сряда Олексий Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария, уточни, че става дума за обекти, които са били засегнати от руски удари, но не е задължително да са били разрушени.

Губернаторът на Ивано-Франковска област Светлана Онишчук заяви тази сутрин, че руски въздушен удар е поразил тежко голямата Бурщинска ТЕЦ в Западна Украйна. Тя не коментира засега естеството на пораженията и дали са поправими.

ЕК: Руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна - чист терор и военно престъпление

ЕК: Руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна - чист терор и военно престъпление

Фон дер Лайен отчита още една глава в една вече много жестока война