Страните - членки на Шанхайската организация за сътрудничество, приветстваха активната роля на Русия в Кавказкия регион, но не признаха Южна Осетия и Абхазия.

В документа, приет на срещата в Душанбе, не се съдържа директно одобрение и подкрепа на руската военна кампания в Грузия.

Посочва се само, че държавите от Шанхайската организация поддържат активната роля на Русия за постигане на мира в Южна Осетия.

В документа се приветства още спирането на огъня в зоната на конфликта, постигнато при посредничеството на Франция на 12 август.

Допълнително обаче лидерите на 6-те страни - членки на ШОС, подчертават, че зачитат принципа на териториалната цялост. Към уважение на този принцип западните страни и организации призоваваха активно Русия.

На срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество руско-грузинският конфликт зае централно място в темите.

В заключителната формулировка намери отражение обаче позицията на Китай по отношение на Казказкия конфликт.

Последните действия на Кремъл сериозно усложниха отношенията между Москва и Запада, а страните - членки на ШОС, нито подкрепиха, нито се противопоставиха на акта на Москва.

В обръщението си към участниците в срещата руският президент Дмитрий Медведев ги призова да заемат обща позиция, която, по думите му, "да бъде сериозен сигнал за тези, които се опитват да кажат черно на бялото и да оправдават извършената агресия".

Медведев призова Китай, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан да излязат с критика към Запада, да подкрепят Русия и да признаят независимостта на двете нови държави.

Русия обвинява Грузия в агресия срещу Южна Осетия, а Западът обвинява Русия в агресия спрямо Грузия, нарушаване на териториалната й цялост и окупация на грузински територии под предлога на създаване на "буферни зони".

Китай и Русия са най-мощните във военно отношение членове на ШОС - организация, която Русия създаде с цел да противостои на НАТО в централноазиатския регион.

До този момент нито една страна в света обаче не е откликнала на призива на Русия за признаване на независимостта на Южна Осетия и Абхазия.

Китай зае изчаквателна позиция още от самото начало на конфликта, като ограничи изявленията си до изказване на внимание, учудване и загриженост за ситуацията в Кавказ. Прессекретарят на външното министерство Цин Ган повтори единствено принципната позиция на Китай, че такива проблеми трябва да се решават по пътя на диалога и консултациите.

Поддръжката на Китай е от изключителна важност за Кремъл, който се оказа в международна изолация след акта на признаване на независими Южна Осетия и Абхазия.

Казахстан, също една от влиятелните членки на ШОС, заяви, че не е готова още да признае Южна Осетия и Абхазия, независимо от близките си отношения с Русия. "За това е още рано да се говори", коментира заместник-министърът Нурлан Ермекбаев.