Във вторник парламентът на Шотландия потвърди, че Хамза Юсаф ще замени Никола Стърджън като първи министър - най-младият и първият мюсюлманин начело на правителство в Западна Европа.

Това съобщи АФП.

37-годишният Юсаф спечели с малко битката за лидерския пост в Шотландската национална партия (ШНП) в понеделник, за да получи висшия пост, като обеща да поднови застоялия стремеж към независимост на Шотландия.

След това той получи номинациите на мнозинството депутати при гласуването в ранния следобед във вторник, за да стане новият първи министър, и ще положи официална клетва на церемония в сряда.

Преди гласуването Юсаф призна, че трябва да запълни "много големи обувки" след Стърджън, но обеща "да продължи да гарантира, че Шотландия е положителен и прогресивен глас на световната сцена".

"Също така ще се боря енергично за независимост", добави той след това, като междувременно обеща "да използва по най-добрия възможен начин съществуващите правомощия на този парламент".

В понеделник Юсаф обеща да бъде "поколението, което ще осигури независимост за Шотландия" и заяви, че незабавно ще поиска отново от Лондон да разреши ново гласуване.

Шотландия избра наследник на Никола Стърджън

Шотландия избра наследник на Никола Стърджън

Хамза Юсаф оглавява Шотландската национална партия

Но поздравявайки Юсаф за избирането му, шотландският секретар на правителството на Обединеното кралство Алистър Джак заяви, че се надява новият лидер на ШНП "да остави настрана манията си за независимост".

Премиерът Риши Сунак повтори това мнение, като заяви пред контролна комисия от депутати в Лондон: "това, което хората в Шотландия искат, е да видят, че правителствата работят заедно, за да постигнат резултати за тях".

Лидерите на ШНП се гордееха, че Шотландия е първата демокрация в Западна Европа, която назначава мюсюлманин за лидер.

"Мисля, че това говори за Обединеното кралство, че сме гостоприемна група от нации и по-специално Шотландия", заяви пред АФП Стивън Флин, лидер на партията в британския парламент.

Той противопостави това на консервативното правителство на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, което се опитва да "постави извън закона търсещите убежище" чрез ново законодателство, за да се справи с лодките с мигранти, пресичащи Ламанша.

Сеизмичната промяна в шотландската политика следва изненадващото съобщение на Стърджън за оставката ѝ миналия месец след повече от осем години начело на страната.

Тя дойде след бурен период за нейното правителство, по време на който подкрепата за независимостта се понижи.

Последните проучвания показват, че около 45% от шотландците подкрепят излизането на Шотландия от Обединеното кралство - същото число, регистрирано на референдума през 2014 г., който Лондон настоява, че е решил въпроса за едно поколение.