Хамза Юсаф оглавява Шотландската национална партия, съобщава "Гардиън".

Той става първият етнически лидер на малцинството след бурна кампания, която разкри дълбоките разделения в партията, доминираща шотландската политика при неговия предшественик Никола Стърджън.

Почти сигурно е, че Юсаф ще бъде потвърден като следващия първи министър на Шотландия при номинално гласуване в Холируд утре.

Националният секретар на Шотландската национална партия Лорна Фин обяви, че избирателната активност на изборите за ръководство на партията е била 70%, като на първия етап от гласуването Юсаф е събрал 24 336 гласа (48%), Кейт Форбс - 20 559 (40%), а Аш Регън - 5599 (11%). На втория етап Юсаф е взел 26 032 (52%), а Форбс - 23 890 (48%) от гласовете.

Юсаф - министър на здравеопазването и най-опитният кандидат, победи дясноцентристката си съперница Кейт Форбс в лидерската надпревара, предизвикана от неочакваната оставка на Стърджън през февруари, която се превърна в екзистенциална битка за бъдещата посока на Шотландската национална партия.

Обявяват наследника на Стърджън в Шотландия на фона на скандали

Обявяват наследника на Стърджън в Шотландия на фона на скандали

Теми като броя членове, независимостта и правата на гейовете разделиха управляващите

Юсаф, който разполагаше с подкрепата на повечето депутати и членове на парламента от формацията, обеща да продължи лявоцентристката, социално приобщаваща програма, която беляза управлението на Стърджън.

По време на кампанията обаче той заяви, че ще се дистанцира от ключовите политики на своя предшественик, включително плана за провеждане на следващите общи избори като референдум, и обеща по-отворен стил на управление.

Юсаф обеща като първи министър най-напред да проведе среща на високо равнище срещу бедността, на която експерти да обсъдят данъците върху богатството за финансиране на подкрепата за по-бедните хора, след като данните от миналата седмица показаха, че детската бедност в Шотландия е на същото ниво като през 2007 г., когато Шотландската национална партия за първи път дойде на власт.

По-малко от половината шотландци вече искат независимост

По-малко от половината шотландци вече искат независимост

Според резултати от ново проучване

Лидерската надпревара беше белязана от дълбоки политически разделения между кандидатите, безпрецедентни лични атаки и оставката на главния изпълнителен директор на партията и съпруг на Стърджън - Питър Мърел.

Партията разкри, че членовете ѝ са намалели от 104 000 на 72 000 от декември 2021 г., след като и тримата кандидати, Юсаф, Форбс и Регън, поискаха прозрачност в провеждането на вота.

Резултатът беше обявен, след като онлайн гласуването на членовете приключи по обяд, с което завърши първоата битка за лидерство от 2004 г. насам, след като Стърджън бе избрана без съперници да замени Алекс Салмънд през 2014 г.