Шотландският парламент гласува срещу решението на националния парламент на Обединеното кралство за брекзит, предадоха информационните агенции.

Против задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, по силата на който страната може да напусне Европейския съюз, се обявиха 90 депутати, а 34-ма гласуваха за излизане от общността.

Вотът на депутатите в Единбург няма правни последици за процеса на напускане на ЕС, но официализира разделението в страната по отношение на брекзит.

Според властите в Лондон, решението на шотландския парламент не може да служи като правна основа за нов референдум за излизане на Шотландия от Обединеното кралство.

От своя страна шотландската министър-председателка Никола Стърджън предупреди, че ще започне подготовка за ново допитване.

Вчера адвокатът на шотландските Зелени - Рос Гриър, заяви, че Шотландия почти със сигурност се насочва към нов референдум за независимост, след като Лондон задейства процеса за излизане от ЕС.

Шотландия вероятно ще се насочи към втори референдум за независимост

Шотландия вероятно ще се насочи към втори референдум за независимост

10% заявяват, че ще преместят бизнеса си извън Великобритания.

По думите му, причина за подобен развой е твърдата позиция на британското правителство, което дори не е склонно да предложи на Шотландия варианти за компромис.

"Това ни оставя в позиция на двуполюсна опозиция: или можем да бъдем част от "твърд" Брекзит, който ще ни тласне към Америка на Тръмп, или можем да бъдем част от европейското семейство като независима държава." - коментира Гриър, цитиран от "Ройтерс".