Твърдолинейният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле напуска поста си, за да стане председател на новия състав на Бундестага след повратните парламентарни избори в неделя. Това са разкрили партийни източници, цитирани от "Франс прес".

Водещият партиен апаратчик на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и неговият колега от тяхната баварска сестринска партия Християнсоциалния съюз (ХСС) официално ще номинират Шойбле по-късно днес, са разкрили високопоставени лица от партията, пожелали анонимност.

Съпартийци на досегашния германски финансов министър го натискат да се откаже от поста

Съпартийци на досегашния германски финансов министър го натискат да се откаже от поста

Волфганг Шойбле е финансов министър от 2009 г.

Според източниците 75-годишният Шойбле бил готов да приеме промяната да напусне министерството, където той е твърд привърженик на строгите бюджетни икономии за изпадналите в дългова криза страни членки на еврозоната.

Неговата неумолима позиция спрямо Гърция го представи като злодей в борбата да бъде спасена Атина от излизане от еврозоната и много страни в Южна Европа, затънали в дългове, ще приветстват неговото напускане като финансов министър.

Парламентарните избори в неделя дадоха четвърти мандат на Меркел като германски канцлер, но без управляващо мнозинство.

Нейните предишни по-малки коалиционни партньори - социалдемократите, обявиха, че излизат в опозиция след слабия изборен резултат.

Меркел сега трябва да се опита да състави правителство, което да включва Свободната демократическа партия, която вече предяви претенции към влиятелния пост на финансовия министър.

Дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" спечели близо 13 процента от гласовете, което в. "Билд" определи като "политическо земетресение" за страната.

Според "Билд" Меркел лично е помолила Шойбле да стане председател на парламента, аргументирайки се, че "работата ще има по-голямо значение от обикновено, имайки предвид влизането на "Алтернатива за Германия" в Бундестага".

Шойбле, който е член на Бундестага в продължение на 45 години, е гигант на германската политическа сцена.

Той ще замести високоуважавания Норберт Ламерт, който се пенсионира.