Руските военни продължават активните си действия по всички направления, съсредоточени по отслабване на въоръжените сили на Украйна. Руският военен министър Сергей Шойгу докладва на секторно заседание на ведомството успехи на руската армия в Украйна, без да каже нито дума за загуби или за жертви. За последен път руското военно министерство съобщи за жертвите през септември месец 2022 г., като след това бе принудено да признае за жертви в първите дни на тази година, след като изтече информацията за "новогодишния подарък" в Макеевка.

По думите на военния министър на Русия, Киев отчаяно събира нови сили за щурм на руските позиции, навсякъде без успех, а загубите му за месец са надхвърлили 20 800 души и 2 227 единици въоръжение, в това число 10 танка Leopard, 11 американски машини за пехотата Bradley, 50 самоходни артилерийски установки отново западно производство и 40 гаубици М777.

ТАСС изрично припомня, че на 3 юля Шойгу е сообщил, че за един месец са унищожени около 2 500 единици въоръжение, включително 920 единици бронетехника, сред които 16 танка Leopard.

Очевидно е, че доставеното на Киев западно въоръжение не води до успехи на бойното поле, а само задълбочава военния конфликт, заявява Шойгу като извод.

Според думите на Шойгу никъде по линията на съприкосновение в Украйна не е допуснат пробив благодарение на грамотно построената отбрана, умелата организация на огневата система, професионалните действия, издръжливостта и упорството на руските военнослужещи.

Министърът докладва, че в направление Орехов е отблъснат мащабен опит на украинската армия за пробив, като само в района на населеното място Работине Киев е загубил 31 танка, включително три Leopard и два френски, 32 бронирани машини и над 400 души. Докладва и за "освобождаването на Ковалевка и Сергеевка в Краснолиманското направление и на Молчановка в Купянското направление. Въпреки докладването на победи в три населени места, като цяло изказването на Шойгу следва отбранителна линия, поддържана от руската армия.

Министърът също така разказва за усилената защита на инфраструктурни обекти, които Украйна се опитва да атакува заради провала на контраофанзивата си и благодари на военните за службата, мъжеството и героизма.

Агенцията представя и плановете на Министерство на отбраната да сключи договори за повече от 433 милиарда рубли по време на военно-технически форум "Армия 2023", който ще се проведе през август и където се очаква повече 1500 предприятия за изложат 28000 образци на своя продукция, включително и такива, които са "преминали изпитания в реална бойна обстановка".

На форума са поканени да присъстват ръководители на 108 отбранителни министерства. Колко ще присъстват реално не се посочва.