Министърът на отбраната на Русия заяви пред конференция по сигурността, която се провежда в Москва, че способността на Украйна да се бие е "почти изчерпана" и каза, че войната е разкрила уязвимости в западните оръжейни системи, които Москва скоро ще сподели, цитира думите му Ройтерс.

Украйна и Западът обвиниха Русия във военни престъпления и представиха нахлуването на Москва като заграбване на земя в имперски стил. Кремъл представя конфликта като екзистенциална битка с враждебния Запад, който според него иска да разкъса Русия.

Говорейки на конференция по сигурността в Москва, на която присъства и китайският министър на отбраната Ли Шанфу, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, на 68 години, каза, че конфликтът е бил сериозен тест за Русия.

"В специалната военна операция руската армия развенча много митове за превъзходството на западните военни стандарти", каза Шойгу в рядка публична реч, според текст, предоставен от неговото министерство.

"Предварителните резултати от бойните операции показват, че военните ресурси на Украйна са почти изчерпани", каза Шойгу. Той не даде подробни доказателства в подкрепа на нито едно от твърденията си.

Западът определя войната като най-голямата стратегическа грешка на Москва след съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., а западните лидери казват, че искат да победят Русия на бойното поле в Украйна. Украинската контраофанзива досега не е успяла да доведе до голям териториален успех.

Източници на Си Ен Ен: Резултатите от украинското контранастъпление са "отрезвяващи"

Източници на Си Ен Ен: Резултатите от украинското контранастъпление са "отрезвяващи"

То едва ли ще доведе до прелом в конфликта

Русия казва, че ще постигне всичките си цели в Украйна, която представя като марионетка на Запада. Тя многократно е показвала, че е готова да води дълга война и е поставила части от своята икономика във военен режим.

Шойгу каза, че Москва ще сподели подробности за слабостите на западните оръжия и че нито едно от тях не е неуязвимо.

"Имаме данни за... унищожаването на германски танкове, американски бронирани превозни средства, британски ракети и други оръжейни системи", каза той. "Готови сме да споделим нашите оценки... с нашите партньори."

Шойгу обвини Украйна в многократно използване на гражданска инфраструктура като щит, за да скрие войници и тежка военна техника и че Киев е обстрелвал цивилни селища в контролираната от Русия Източна Украйна.

Украйна, каза той, е използвала черноморската сделка за зърно като прикритие за изграждане на складове за оръжия и боеприпаси в Одеса и други пристанища. Украйна многократно отрече да използва цивилна инфраструктура за военни цели и отрича всякакви атаки срещу цивилни обекти.

В забележки, насочени към Китай, Шойгу каза, че Западът умишлено разпалва ситуацията около Тайван, сравнявайки обстановката там с войната в Украйна.

"При тези условия двустранните отношения между Русия и Китай надминаха нивото на стратегически връзки във всички отношения и станаха нещо повече от съюзнически", каза Шойгу.

Китай: САЩ превръщат Тайван в буре с барут

Китай: САЩ превръщат Тайван в буре с барут

Пекин осъди новата военна помощ на Вашингтон за острова