Си Ен Ен публикува статия, базирана на четири американски и "западни" анонимни източника, запознати с последните разузнавателни данни за хода на украинската офанзива на юг.

"Те ще видят през следващите няколко седмици дали има шанс да продължат напред. Но те да успеят да действат по такъв начин, че да променят баланса на силите в този конфликт - това според мен е изключително, много малко вероятно", цитира Си Ен Ен западен дипломат.

Конгресменът демократ Майк Куигли, който наскоро се завърна от пътуване до Европа, където се срещна с американски командири, обучаващи украински войски, потвърди, че е получавал подобна информация от разузнавателните агенции. "Нашите брифинги са отрезвяващи. Напомнят ни за предизвикателствата, пред които са изправени", каза Куигли.

Американски източник на телевизионния канал каза, че офанзивата, разбира се, е тежка, но все още има надежда за напредък. "Все още вярваме, че има време и място те (украинците) да продължат напред", каза източникът пред Си Ен Ен.

Източниците посочват, че очакванията за бърз пробив на въоръжените сили на Украйна през многослойната руска отбрана са нереалистични.

FT: Украйна смени тактиката след началния хаос в контранастъплението

FT: Украйна смени тактиката след началния хаос в контранастъплението

Това е намалило загубите и носи малки, но осезаеми успехи