Шпионажът в Австралия е засенчил нивата от Студената война. Това обяви ръководителят на разузнаването на страната в реч, в която предупреди, че граждани са наблюдавани и тормозени от чуждестранни сили, съобщава "Франс прес".

Няколко политици от целия идеологически спектър са въвлечени в разследвания на предполагаеми операции за влияние от чужбина - най-вече от Китай.

Нормално неразговорливите началници на специалните служби на Австралия стават все по-откровени за заплахата.

"Има повече чуждестранни шпиони и техни пълномощници, които действат срещу австралийските интереси, отколкото в разгара на Студената война," подчерта шефът на Австралийската разузнавателна организация Майкъл Бърджис.

Той предупреди, че имигрантски групи, живеещи в Австралия, се наблюдават и тормозят от чужди правителства.

Разследване на АФП е показало, че етнически уйгури изгнаници от китайската провинция Синцзян са били обект на прицел, докато живеят в Австралия и други демократични страни.

Студенти от Хонконг, записани в австралийски университети, също съобщават за сплашване и заплахи за семействата им у дома след миналогодишните протести в подкрепа на демокрацията във финансовия център.

Бърджис не е споменал Китай по име в речта си пред депутатите в Канбера. Но той е изтъкнал, че чуждестранното следене и сплашване на диаспорни групи "е нищо по-малко от атака срещу суверенитета на Австралия".

"Неприемливо е, че хора в Австралия са сплашвани просто заради застъпване за демократични реформи или заради критики срещу нарушаването на правата на човека", настоя той.

През последните години няколко австралийски политици бяха замесени в скандали, след като взеха парични дарения от свързани с Пекин дарители или бяха обвинени в участие в опити за пропаганда от страна на Китай.

Бърджис предупреди, че политиците в страната са видни цели в опитите "да откраднат тайните ни и да манипулират нашето вземане на решения".

"Виждаме доказателства, че разузнавателни служби измамно култивират политици от всички нива на управлението, за да прокарват интересите на чуждите страни", добави той.

Миналата година предшественикът на шефа на Австралийската разузнавателна организация Дънкан Люис предупреди, че Китай се опитва да "завладее" политическата система на Австралия чрез шпионаж и разпространение на влияние.

Той изтъкна инциденти с китайски агенти, които са правили големи дарения за австралийски политически партии като част от широкомащабна кампания, насочена също към медиите и университетите в страната.

Длъжностни лица казват, че нарастващите опити на Китай да влияе на политиката в чужбина чрез дарения, инвестиции и обществени групи са се увеличили, откакто президентът Си Цзинпин пое властта.

Влиянието в Австралия отдавна тревожи САЩ, които многократно предупредиха съюзника си да не изпада в самодоволство.

Австралия и Вашингтон са членове на алианса за споделяне на разузнавателна информация "Пет очи", който също така включва Великобритания, Канада и Нова Зеландия.