На 29 декември 2016 г. администрацията на Обама обявява, че десетки руски дипломати имат 72 часа да напуснат САЩ и отнема две имения на Източно крайбрежие, собственост на руското правителство. Докато руснаците изгарят документи, Кремъл протестира срещу отношението към дипломатите и отрича, че тези имения - известни като "дачи" - са нещо повече от места за отдих за техния персонал, съобщава Yahoo News.

Публичната обосновка на администрацията на Обама за експулсирането (най-суровите дипломатически действия в САЩ, предприети срещу Русия в продължение на няколко десетилетия), е обяснено с руското вмешателство в президентските избори през 2016 г. Но има и друга критична и тайна причина, поради която тези места и дипломати са изгонени.

Според бивши американски служители и двете имения, и поне част от експулсираните дипломати, изиграват ключова роля в руска контраразузнавателна операция, която се простира от района на залива до сърцето на столицата. Операцията, която е насочена към комуникациите на ФБР, възпрепятства способността на бюрото да проследява руските шпиони на американска земя в момент на нарастващо напрежение с Москва. 

Това принуждава ФБР и ЦРУ да прекратят контакт с някои от техните руски активи и подтиква към по-строги процедури за сигурност при ключови съоръжения за национална сигурност на САЩ в района на Вашингтон и на други места, според бивши американски представители. Предизвика се и безпокойство сред някои американски служители относно руска къртица в американската разузнавателна общност.

"Беше много сериозно усилие и опит за проникване в най-чувствителните ни операции", коментира бивш високопоставен служител на ЦРУ.

Американски служители откриват, че руснаците драстично подобряват способността си да декриптират някои видове сигурни комуникации и успешно проследяват устройства, използвани от елитни екипи за наблюдение на ФБР. Длъжностните лица също се опасяват, че може би руснаците са измислили други начини за наблюдение на комуникациите в разузнаването на САЩ, включително хакване в компютри, които не са свързани с интернет. Старши служители на ФБР и ЦРУ информират лидерите на конгреса по тези въпроси като част от широкообхватна проверка на Капитолия за уязвимостите в контраразузнаването на САЩ.

Пропуските дават на руските шпиони в американските градове, включително Вашингтон, Ню Йорк и Сан Франциско, ключова информация за местоположението на екипи за наблюдение под прикритие на ФБР и вероятно действителното съдържание на комуникациите на ФБР, според бивши служители.

Това предоставя на руснаците възможност потенциално да избягват наблюдение на ФБР и да общуват с хора, да проверят отдалечени регистриращи устройства и дори да събират разузнавателна информация от преследвачите си от ФБР, допълват бившите служители.

"Когато разбрахме за това, ни просветна, че това може да е причината да не виждаме определени видове дейност" от известни руски шпиони в САЩ, обяснява бивш високопоставен служител на разузнаването.

"Когато бях на служба, контраразузнавателният бизнес бе... съсредоточен изцяло върху основната грижа, която е вътрешна заплаха и в частност лов на къртици", коментира Джоел Бренер, ръководител на контраразузнаването и стратегията на САЩ от 2006 г. до 2009 г.

"Това е всъщност основният риск и е правилно това да бъде фокусът. Но ние нито бяхме организирани, нито разполагахме с ресурси да се занимаваме с контраразузнаване в мрежи, технически мрежи и електронни мрежи."

Според бившите американски служители, откриването на новия капацитет на Русия за декодиране на някои видове криптиране е особено обезпокояващо.

"Всеки път, когато разберете, че противникът има тези възможности, това предизвиква пулсационен ефект", коментира бивш високопоставен служител по национална сигурност. "Руснаците са в състояние да извлекат всяка способност от всяка дадена технология ... Те са изключително опасни в тази област."

Москва пита САЩ за местоположението на предполагаемия агент на ЦРУ в Кремъл

Москва пита САЩ за местоположението на предполагаемия агент на ЦРУ в Кремъл

Руският всекидневник "Комерсант" пише, че руският служител е Олег Смоленков

Докато руснаците може да са развили тази способност сами, висши служители на контраразузнаването също се опасяват, че някой от правителството на САЩ - руска къртица - може да е помогнал. "Питате се: Ако това е вярно и те могат да правят това, не е ли, защото някой вътрешен им е дал тази информация?", допълва друг бивш висш служител на разузнаването.

Въздействието не е ограничено до ФБР. Заради опасенията около засилените способности на Русия за прихващане, ЦРУ също прекратява някои видове комуникации с източници в чужбина, според бивш високопоставен служител на ЦРУ.

Агенцията "трябваше да прибегне до цяла поредица от стъпки", за да гарантира, че руснаците не са в състояние да подслушват комуникациите на ЦРУ. Имаше "силен намек", че тези способности за разбиване на кодове от Русия също се използват и в чужбина, допълва друг бивш високопоставен служител в разузнаването.

ЦРУ отдавна се занимава срещу подслушване от руски шпиони извън САЩ, особено в близост до дипломатическите институции на САЩ. Американските служители са наблюдавали руски технически служители многократно да се приближават до тези съоръжения с опаковки в ръце, или да носят раници, или да бутат колички, или да шофират в превозни средства - всички опити, според американските служители, да събират информация за различните сигнали от съоръжения.

Не е необичайно разузнавачите, които работят от дипломатически институции, включително собствените оперативни сили на САЩ, да опитват и да пресичат комуникациите на приемащата държава. "Трябваше да намерите начини да атакувате тяхното наблюдение", коментира Ролф Моват-Ларсен, бивш ръководител на контраразузнаването в Министерството на енергетиката и бивш служител на ЦРУ, който за първи път служи в Москва през 80-те години. "Всичко което правят руснаците в САЩ, е същото, което правихме ние в Москва."

Всъщност фокусът върху пробива на радиокомуникации не се различава.

"Положихме изключителни усилия за прехващане и наблюдение на радио мрежите за наблюдение на ФСБ с цел да разберем дали нашите офицери са били под наблюдение или не", обяснява друг бивш старши служител на ЦРУ, който също служи в Москва.

С течение на времето служителите на американското разузнаване стават все по-загрижени, че може би руските шпиони се опитват да прехващат комуникации от ключови американски разузнавателни съоръжения, включително от ЦРУ и централите на ФБР. Никой не е знаел дали руснаците наистина са успели.

"Въпросът беше дали те имат възможности да проникнат в нашите комуникации в Лангли", допълва бивш високопоставен служител на ЦРУ. При липсата на каквито и да било доказателства, че това е така, работещата теория е, че руските дейности са провокации, предназначени да сеят несигурност в ЦРУ. 

Запознатите с руските операции предупреждават, че заплахата от Москва далеч не е приключила. "Не се заблуждавайте, ние водим разузнавателна война с руснаците, толкова опасна като Студената война", коментира друг бивш висш разузнавач. "Те се опитват непрекъснато ... и ние ги хващаме от време на време. Разбира се, никога не знаеш какво не знаеш..."

Сагата с шпионина на САЩ в Кремъл е тест за новинарски издания

Сагата с шпионина на САЩ в Кремъл е тест за новинарски издания

Преследването на сензация води до подигравки от Москва или заплашва човешки живот