Разузнавателен самолет на ВВС на САЩ проведе предполагаема операция за събиране на информация близо до бреговете на Китай във вторник за пети път в рамките на седем дни, пише "Маями Хералд".

Полетите край източното и южното крайбрежие на Китай започнаха на 7 май и бяха извършени от самолет за електронно разузнаване RC-135U Combat Sent, способен да събира и анализира сигнали като радарни емисии и ракетна телеметрия, за да създаде ефективни противодействия.

Същият Combat Sent е изпратен на 9 и 10 май и след това на 13 и 14 май за операции, продължили до осем часа, според услугата за проследяване на самолети Flightradar24.

Разузнавателните полети миналата седмица, които бяха достъпни за проследяване поради излъчването на GPS данни за безопасност на въздушното пространство, показаха как самолетът, произведен от Boeing, прелита през южните брегове на Китай в Южнокитайско море, а в други дни лети на север за полети в Източнокитайско море, достигайки до Жълто море.

Полетите за събиране на разузнавателна информация изглежда се припокриват, поне отчасти, с първото морско изпитание на най-новия самолетоносач на китайския флот, Fujian, във водите край Шанхай.

Шу Сяо-хуан, асоцииран научен сътрудник в Института за изследване на националната отбрана и сигурността, военен мозъчен тръст на Тайван, каза, че американските полети по крайбрежието на Китай се провеждат от години.

"Обикновено се възприема като противодействие на тормоза на Китай над други страни в околните води, но всъщност трябва да се счита за вид електронно наблюдение", каза Шу пред Newsweek .

"Винаги, когато Китай провежда конкретни учения в региона, независимо дали по крайбрежието си или военноморски учения по-далече, самолети за електронно разузнаване на ВМС и ВВС на САЩ  се разполагат наблизо, за да изпълняват свързани мисии", каза той. 

Китай се противопостави на това, което нарича "близко разузнаване" на китайска територия от американски плавателни съдове и самолети, които са извършили над 1000 полета в Източно и Южнокитайско море през всяка от последните четири години, според публично достъпни оценки.

Великобритания привика китайския посланик заради тримата обвинени в шпионаж

Великобритания привика китайския посланик заради тримата обвинени в шпионаж

Но той няма да се срещне с външния министър Дейвид Камерън