Първият шпионски сателит на Северна Корея е "жив". Това заяви базиран в Нидерландия космически експерт, цитиран от "Ройтерс".

Констатацията идва, след като е засечена промяна в орбитата на сателита, което предполага, че Пхенян успешно го контролира. Все още обаче не са известни неговите възможности.

След два неуспешни опита КНДР успешно изведе сателита Malligyong-1 в орбита през ноември миналата година. Севернокорейските държавни медии твърдят, че са заснели чувствителни военни и политически обекти в Южна Корея, Съединените щати и на други места, но досега не са публикували никакви изображения. Независимите радиотракери не са засекли сигнали от сателита.

"Сега обаче определено можем да кажем, че сателитът е жив", заяви Марко Лангбрук, сателитен експерт от Техническия университет в Делфт в Нидерландия.

Северна Корея твърди, че успешно е извела шпионски сателит в орбита

Северна Корея твърди, че успешно е извела шпионски сателит в орбита

Изстрелванията предизвикват осъждане от САЩ, Япония, Южна Корея

По данни от ръководения от САЩ Център за комбинирани космически операции от 19 до 24 февруари сателитът е извършил маневри за повишаване на своя перигей - най-ниската точка в орбитата си - от 488 км на 497 км.

"Маневрата доказва, че Malligyong-1 не е мъртъв и че Северна Корея има контрол над сателита - нещо, което беше оспорвано", отбеляза Лангбрук.

В понеделник министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик посочи, че сателитът не показва никакви признаци да изпълнява други задачи или да участва в разузнаване.

"Въпреки че в момента наистина не можем да сме сигурни дали сателитът прави снимки успешно, най-малкото той извършва орбитални маневри, така че в този смисъл е функционален", коментира Лангбрук по повод изказването на Шин.

Северна Корея: Сателит за наблюдение на жестоките военни действия на САЩ в региона

Северна Корея: Сателит за наблюдение на жестоките военни действия на САЩ в региона

Напрежение в ООН

Маневрата за повишаване на орбитата е изненадваща, тъй като наличието на бордова задвижваща система е неочаквано, а предишните севернокорейски сателити никога не са маневрирали, допълни той.

"Наличието на капацитет за повишаване на орбитата на сателита е сериозна работа", отчете Лангбрук.

Това означава, че докато има гориво в сателита, Северна Корея може да удължи живота му, като повиши надморската му височина, когато стане твърде ниска поради орбитален разпад, заключи той.

Разполагащата с ядрени оръжия Северна Корея даде заявка да изстреля още три шпионски сателита през тази година.