Бившият външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е избран за президент от Федералното събрание, съобщава Би Би Си.

Щайнмайер е избран с огромно мнозинство. Той е подкрепен с 931 гласа. 

61-годишният социалдемократ е популярен, с водещ резултат в общественото мнение.

Постът до голяма степен е церемониален, но президентът представлява Германия в чужбина и на него се гледа като носещ морална тежест.

По време на кампанията за изборите в САЩ, обикновено съобразителният Щайнмаер описа Доналд Тръмп като "проповедник на омраза" и прогнозира по-предизвикателни отношения с Вашингтон.

Франк-Валтер Шайнмайер е избран на среща на Федералното събрание в Берлин.

Групите в парламента се състоят от 1260 депутати и представители от различни социални области, делегирани от 16 германски федерални провинции.

Франк-Валтер Щайнмайер, който встъпва в длъжност на 19 март, заемаше поста външен министър два пъти за общо 8 години.

И двамата мандата бяха при канцлера Ангела Меркел в големи коалиции от Христиандемократи и Социалдемократи.

През 2009 г. той се изправи неуспешно срещу Меркел на федерални избори.

На избора на Щайнмайер за президент се гледа като един тласък от Социалдемократите, които се опитват да изместят Меркел на федералните избори през септември.

Настоящият президент Йоаким Гаук реши да не се бори за втори петгодишен мандат заради възрастта си. Той е на 77 години. Гаук е бивш лутерански пастор и активист за гражданските права в бившата Източна Германия.

Христиандемократите на Меркел не успяха да намерят свой собствен кандидат за президент.

Другите кандидати бяха Кристоф Бутервеге от опозиционната Лява партия и Албрехт Гласер от антимигрантската Алтернатива за Германия.