Федералното събрание на Германия с абсолютно мнозинство преизбра Франк-Валтер Щайнмайер за втори петгодишен мандат за президента на страната. Резултатът от гласуването бе обявен от председателя на парламента Бербел Бас. Щайнмайер получи 1045 от 1437 подадени гласа при първото гласуване.

Това не беше неочакван резултат, тъй като Щайнмайер получи подкрепата на основните партии в страната - Социалдемократическата партия на Германия, Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, Зелените, Свободната демократическа партия.

Малки партии номинираха собствени кандидати - "Алтернатива за Германия" номинира Макс Оте за поста държавен глава, който получи 140 гласа, Лявата партия - Герхард Траберт (получи 96 гласа), а "Свободните избиратели" - Стефани Гебауер, за която гласуваха 58 члена. Шансовете техните номинации изобщо да съберат сериозна подкрепа не бяха разглеждани сериозно дори и в началото. 

86 депутати от Федералното събрание са се въздържали, 12 гласа бяха недействителни. За да бъде избран президент бяха необходими 737 гласа.

Германия избира президент

Германия избира президент

Най-вероятно Щайнмайер ще бъде преизбран

Самото събрание е специален конституционен орган, който се събира за избирането на президент. Състои се от депутати от Бундестага и представители на 16-те германски провинции. Федералното събрание се състои от 1472 души, като включи и като пратеник на регионите бившият канцлер на Германия Ангела Меркел, популярният в страната вирусолог Кристиян Дростен, треньорът на националния отбор по футбол Нас Хлик, астронавтът Александър Герст.

Правилата за избор на президент предвиждат няколко гласувания, като при първите две, за да се спечели има нужда от абсолютно мнозинство. Ако се стигне до трето гласуване би било достатъчно и обикновено мнозинство.

Кандидатурата на Франк-Валтер Щайнмайер беше обявена още преди месеци. Той заема поста президент на Германия от 2017 г., като смени на поста Йоахим Гаук. Щайнмайер е външен министър на Германия два мандата - от 2005-2009 г. и от 2013-2017 г.

Снимка 563435

Източник: EPA/БГНЕС