Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер официално предложи Ангела Меркел за канцлерския пост в страната, съобщават световните агенции. По думите на Щайнмайер периодът на политическа несигурност в Германия отмина.

Следва депутатите да гласуват кандидатурата на Меркел. Гласуването ще се състои на 14 март, сряда.
Самата процедура по избиране на канцлер изисква абсолютно мнозинство. Следователно на 14 март Меркел се нуждае от 355 депутатски гласа "ЗА", за да стане канцлер за четвърти път. Християндемокартите и социалдемократите имат общо 399 места, така че изненади не се очакват.

Най-после глътка въздух за Меркел

Най-после глътка въздух за Меркел

Последният и най-тежък мандат на канцлерката...

След месеци на политическа криза в страната, Меркел е на стъпка от това да стане канцлер за четвърти път, съобщи "Дойче веле".

По-рано днес Меркел заяви, че все още предстои да се разяснят много въпроси. По думите ѝ в страната трябва възможно най-скоро да се състави правителство. "След шест месеца хората имат право на стабилно правителство", допълни тя.

Меркел категорично заяви, че приоритетите ѝ ще бъдат да работи тясно с Франция за укрепването на ЕС, както и да подсигури икономиката на страната и пазара на труда във федералната република.

Социалдемократите в Германия подкрепиха Меркел за голяма коалиция

Социалдемократите в Германия подкрепиха Меркел за голяма коалиция

66% от социалдемократите са гласували "ЗА" коалиция с Меркел

Припомняме, до предложението на Меркел за канцлер се стигна, след като вчера социалдемократическата партия на Мартин Шулц подкрепи Ангела Меркел за съставянето на голяма управляваща коалиция. Делегатите на социалдемократите в Германия гласуваха с 66% "ЗА" съставянето на голяма коалиция с консерваторите на Меркел.