Кадрите се повтарят. САЩ отново са в шок - след поредното масово убийство, едно от най-тежките в историята на страната. Президентът не може да скрие сълзите си, но не отронва нито дума за закона за оръжията. - се казва в коментар на Дойче веле.

В петък следобед президентът не можеше да скрие сълзите си пред журналистите. "През последните години преживяхме прекалено много подобни трагедии. И всеки път, когато ме застигне такава новина, не реагирам като президент, а като баща."

Обама подчерта, че сега трябва "да се предприемат смислени действия за предотвратяване на други трагедии като тази". Той обаче не стигна по-далеч и отново не призова за по-строго законодателство за огнестрелните оръжия. Какво още трябва да се случи, за да се промени законът, питат се мнозина.


И какво от това?

Астронавтът от НАСА Марк Кели е съпруг на Габриеле Гифърдс - бивш член на американския Конгрес. В началото на 2011 тя бе тежко ранена при ужасяваща стрелба в щата Аризона, при която загинаха шестима. Вчера Кели написа на стената си във Фейсбук: "Докато тъгуваме, трябва да подканим нашите политици да вземат правилното решение. Децата от началното училище в Нютаун и всички жертви на насилие го заслужават. Най-после трябва да се намерят хора, които да проявят смелост и да породят дискусия за промени в закона за огнестрелните оръжия. Не можем да чакаме повече."

Дали обаче управляващите ще искат да чуят призива на Марк Кели? След вчерашния атентат самият Обама не отрони нито дума за закона, нито пък конкретизира мерките, които биха могли да се приложат, за да се предотвратят в бъдеще подобни трагедии. Всъщност при управлението на Обама законът за оръжията дори бе разхлабен. Така например вече е позволено да се носи оръжие в резервати и национални паркове.


Оръжията на американците

Според проучване на Галъп от октомври 2011-та, в 47% от американските домакинства има поне по едно оръжие. Това е най-високата стойност от 1993 насам. Според друго изследване пък 40 на сто от оръжията в САЩ се купуват от битаци, без изобщо да се проучва миналото на купувача. А от една статистика, публикувана в американското издание "Атлантик", става ясно, че всяка година в САЩ се извършват средно 300 000 нападения с огнестрелно оръжие, при които загиват по около 30 000 души, значителна част от които напълно невинни хора.

И какво от това, ще кажат някои. Законът за оръжията така и не се променя. А Националната оръжейна асоциация предпочита да мълчи по темата. Точно това стори тя вчера, след поредното масово убийство - просто запази мълчание.