В доклада си от вчера вечерта за обстановката на фронта Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че на 3 януари в резултат на удар по град Токмак в окупираната част на Запорожка област е извършено "огнево нападение срещу съсредоточаване на жива сила и военна техника на окупаторите".

По данни на украинските военни "жертвите на противника са около 80 ранени и загинали военнослужещи", написа УНИАН.

Във вторник украинските медии съобщиха, позовавайки се на местни телеграм канали, че след обстрела мястото на удара в Токмак е било незабавно отцепено и там са пристигнали пожарникари и спасители. Местните жители твърдят, че са видели черни чували с телата на загиналите да се товарят на армейски автомобили.

Британското разузнаване: Жертвите в Макеевка са доказателство на липсата професионализъм у руските военни

Британското разузнаване: Жертвите в Макеевка са доказателство на липсата професионализъм у руските военни

Не се спазват основни правила за безопасност

В следобедните часове руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости съобщиха, че е била засегната болница в Токмак. Служителка в болницата твърди пред РИА Новости, че е ударен болничен корпус, където е имало деца и родилки.

Кореспондент на РИА Новости пише, че на мястото са открити отломки от ракети HIMARS. И ТАСС пише, че при удара е пострадала една от медицинските сгради, а прозорците на съседните сгради са били счупени. Те настояват, че никой не е пострадал при взрива. Днес от руското министерство на отбраната не коментираха тези изявления на ежедневния си брифинг.

Владимир Рогов, председател на движението "Ние сме с Русия" потвърди, но за нанесен удар по и в село Пришиб, западно от Токмак.

Припомняме, че Рогов съобщи вчера за удар по комендатурата в село Васильовка, разположена в окупираната от Русия чст на Запорожка област. Днес назначеният от Русия "губернатор" на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че при удара са загинали шест души, а други 37 са ранени

Той уточни, че сред пострадалите има 16-годишно момиче, което е в травматологично отделение в болница. Освен това един от служителите на Министерството на извънредните ситуации все още е в реанимация. той е пострадал, изваждайки хора изпод развалините и е бил тежко ранен.

"Всички пострадали получават необходимата медицинска помощ. Изказвам дълбоките си съболезнования на семействата и приятелите на жертвите. Правителството на Запорожка област ще помогне на семействата да се справят с тази скръб", казва Балицки.

Той заяви, че са налични всички необходими ресурси за възстановяване на жизненоважни съоръжения и разрушената инфраструктура на населеното място.

В Русия започнаха с взаимните обвинения след атаката в Макеевка

В Русия започнаха с взаимните обвинения след атаката в Макеевка

Украйна е освободила 40% от териториите, завзети от Русия, от февруари