Смъртта на десетки руски войници при новогодишен ракетен удар по сграда в окупирана Източна Украйна предизвика взаимни обвинения сред критиците на руската армия, пише БиБиСи.

Руското министерство на отбраната досега призна, че 63 души са убити при украинската атака срещу Макеевка около полунощ в новогодишната нощ.

Съпругата на един командир обвини Запада, че се опитва да унищожи Русия. Но другаде военните лидери бяха обвинени в некомпетентност.

Украйна казва, че най-малко 400 души са убити или ранени в Макеевка, а цифри за стотици са посочени от руски националисти в социалните медии.

Въпреки това, няма начин да се провери колко войници са били убити, когато произведените в САЩ ракети Himars удариха професионален колеж, пълен с наборници. Боеприпасите също са съхранявани близо до обекта, превърнат в развалини.

Какъвто и да е броят, това е най-големият брой смъртни случаи, признат от Русия, откакто нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Митинги се проведоха в няколко града в югозападния регион на Русия Самара, където според губернаторът Дмитрий Азаров, са живели много от наборниците.

Най-голямото възпоменание се проведе в самия град Самара, в което участваха поне 200 души. Други официални събития се проведоха в индустриалния град Толиати и в Сизран и Новокуйбишевск.

На митинга в Самара няма отразени критики, като основните забележки бяха от Екатерина Колотовкина, която каза, че "нито ние, нито съпрузите ни искахме война; целият Запад се обедини срещу нас, за да елиминира нас и нашите деца".

Нейният глас бе много официален, тъй като съпругът й, генерал-лейтенант Андрей Колотовкин, командва 2-ра гвардейска общовойскова армия, базирана в Самара.

Забележките на съпругата на командира предизвикаха гняв в социалните медии, като независимият журналист Дмитрий Колезев посочи, че съпругът й не е загинал в Макеевка. "Можем ли да имаме поне някакви доказателства? - попита той в отговор на твърдението й, че Западът възнамерява да убие децата на Самара. Друг блогър осъди коментарите й като "пакет от лъжи".

Руските военни пак започнаха да докладват за унищожени HIMARS

Руските военни пак започнаха да докладват за унищожени HIMARS

Четири установки са били ликвидирани според ежедневната свока

Губернаторът на Самара се срещна с представители на министерството на отбраната в Москва във вторник и се очаква да посети някои от ранените в болницата в град Ростов на Дон на следващия ден.

Президентът Владимир Путин досега не е казал нищо за нападението, но подписа във вторник указ за семействата на войници от Националната гвардия, убити по време на служба, да бъдат изплатени 5 милиона рубли (57 000 британски лири; 69 000 долара).

Войниците, изпратени в Макеевка, бяха сред около 300 000 мъже, записани от руската армия като част от "частичната мобилизация" на президента, обявена миналия септември на фона на поредица от неуспехи в Украйна.

Редица гласове бяха силно критични към военните след атаката срещу Макеевка, град в съседство с главния град Донецк и на известно разстояние от фронтовата линия.

Павел Губарев, бивш ръководен служител в руския прокси орган в Донецк, осъди решението да бъдат разположени голям брой войници в една сграда като "престъпна небрежност".

Такива грешки се допускат в началото на войната, оплака се той и дори наборниците да не са осъзнавали риска, властите трябва да са го осъзнали. "Ако никой не бъде наказан за това, тогава само ще стане по-лошо", предупреди той.

Една теория, пропагандирана от местни служители по сигурността, беше, че украинските сили са успели да открият сигналите и използването на руски мобилни телефони от военнослужещи, пристигащи в професионалния колеж в новогодишната нощ.

Заместник-председателят на местния парламент на Москва Андрей Медведев каза, че е предвидимо войниците да бъдат обвинени - вместо командира, който е взел първоначалното решение да разположи толкова много войници на едно място. "Историята със сигурност ще помни имената на тези, които се опитаха да запазят мълчание за бедата и тези, които се опитаха да обвинят загиналия войник за всичко", написа той в Telegram.

Междувременно въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са убили или ранили 500 руски войници при друга атака в навечерието на Нова година срещу село в окупирания южен регион Херсон.

Няма независима проверка на атаката в Чулаковка, на около 20 километра южно от река Днепър.

Руските сили се оттеглиха през Днепър през ноември и украински официални лица публикуваха видео на издигнат флаг на остров между източния и западния бряг на реката.

Южното военно командване на Украйна предупреди, че е твърде рано да се говори за пълно освобождаване на остров Велики Потьомкински.

Главнокомандващият Валерий Залужни каза в понеделник, че Украйна е освободила 40% от териториите, завзети от Русия от миналия февруари, и 28% от всички територии, окупирани от Русия от 2014 г.

ISW: Ударите на Украйна в Донбас подриват авторитета на Путин

ISW: Ударите на Украйна в Донбас подриват авторитета на Путин

Нова фаза на войната